Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Небезпека отруєння грибами

0

Україна відноситься до країн, в якій вживання дикорослих грибів є традиційним, але ця традиція несе в собі значний ризик щодо отруєння. Нагадуємо, для того щоб уникнути отруєння існують певні умови.

  1. Якщо ви відмовились від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі і споживаєте штучно вирощені печериці, що купуєте в магазинах, то отруєння виключається.
  2. Якщо ви не можете відмовитись від цього продукту, то набагато безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
  3. Якщо ви все таки відправились до лісу на “тихе полювання”, необхідно знати наступне:

- ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;

- якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;

- якщо ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;

- перед приготуванням страв із грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;

- не вживайте сирих грибів;

- перед приготуванням будь-якої страви гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин;

- готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин емальованому посуді;

- не давайте грибів малолітнім дітям;

- ніколи не застосовуйте “домашні” методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок, вони, окрім помилок, нічого не дають.

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

УВАГА!Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

“Усі їстівні гриби мають приємний смак”.

“Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний”.

“Усі гриби в молодому віці їстівні”.

“Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”.

“Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”.

“Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”.

“Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин”.

“Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.

Якщо отруєння все ж таки виникло, або ви його підозрюєте, негайно промийте шлунок слабким соляним розчином. Незважаючи на тимчасове полегшення вашого стану негайно зверніться до найближчої лікувальної установи.