Чопська міська рада
Закарпатська область, Ужгородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сучасне рабство – міф чи реальність?

Дата: 27.07.2021 08:53
Кількість переглядів: 604

Фото без опису

Не дивлячись на загальний осуд, практика, подібна до рабства, як і колись, залишається серйозною та нагальною проблемою навіть у сучасному світі. Проблема торгівлі людьми не визнає державних кордонів, не розрізняє уже розвинені держави та держави, що тільки розвиваються. Вона максимально адаптована  і до бідності, і до розкоші. Звичайно, «нові  раби»  не носять кайданів, їх не пропонують відкрито на ринках, як то було у прадавні часи, на них ніхто не має легальних прав, тому що у всіх країнах рабство заборонено. Тим не менш, люди перетворюються на «товар»,  який можна продавати і купувати, використовувати як завгодно, а потім викидати як непотріб. Торгують і жінками, і чоловіками, причому серед чоловіків  кількість постраждалих від торгівлі людьми зростає.

До найпоширеніших методів вербування жертв належать такі: індивідуальне вербування зацікавлених дівчат у барах, кафе, клубах, на дискотеках тощо; вербування за допомогою неформальних мереж рідних або друзів; оголошення у різних ЗМІ з пропозиціями працевлаштування за кордоном, агенції, які пропонують працевлаштування, освіту, або подорожі за кордоном; шлюбні агентства; фіктивні шлюби.  В Інтернеті також можна знайти інформацію про чорний ринок на Близькому Сході, де купували і продавали низькокваліфіковані робочі руки через додатки, які знаходилися у вільному доступі в Google Play і Apple App Store. Хатніх робітниць можна було шукати і в Instagram та Facebook за ключовими хештегами.

Основні правила, як не стати жертвою торгівлі людьми:

1. Їдучи за кордон, не віддавайте нікому свій закордонний та українські паспорти. Ваші документи повинні бути тільки у Вас.

2. Зробіть кілька копій закордонного та українського паспортів, візьміть з собою в поїздку та залишіть копії паспортів вдома. Копії документів пришвидшать Ваше повернення додому у разі втрати документів.

3. В разі небезпеки телефонуйте в посольство України, навіть якщо Ви перебуваєте в країні незаконно. Краще бути депортованим до України, ніж втратити життя чи здоров’я.

4. Візьміть за правило постійно телефонувати рідним у домовлений день та час. Заздалегідь домовтесь з ними про «кодове слово» у розмові, на випадок, якщо Ви не зможете вільно розмовляти по телефону, перебуваючи під чиїмось наглядом.

У Кримінальному кодексі України передбачена відповідальність за торгівлю людьми, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням примусу, викрадення, обману, шантажу, матеріальної чи іншої залежності потерпілого, його уразливого стану або підкупу третьої особи, яка контролює потерпілого, для отримання згоди на його експлуатацію, у тому числі дії вчинені: щодо неповнолітнього або щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, або поєднані з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства; щодо неповнолітнього його батьками, усиновителями, опікунами чи піклувальниками, або вчинені щодо малолітнього, або організованою групою, або поєднані з насильством, небезпечним для життя або здоров’я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки. Зазначені дії в залежності від тяжкості, караються позбавленням волі на строк від трьох до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Також, згідно з Приміткою до статті 149 Кримінального кодексу України під експлуатацією людини слід розуміти всі форми сексуальної експлуатації, використання в порнобізнесі, примусову працю або примусове надання послуг, рабство або звичаї, подібні до рабства, підневільний стан, залучення в боргову кабалу, вилучення органів, проведення дослідів над людиною без її згоди, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, примусову вагітність або примусове переривання вагітності, примусове одруження, примусове втягнення у зайняття жебрацтвом, втягнення у злочинну діяльність, використання у збройних конфліктах тощо.

Кожен постраждалий має право на допомогу від держави, а саме:

- Отримання правової, психологічної, соціальної та матеріальної допомоги;

- Допомога у відновленні документів;

- Сприяння у професійній підготовці та  працевлаштуванні;

- Безкоштовне медичне обстеження та лікування.

Номери Національної безкоштовної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів (всі дзвінки на ці номери у межах України безкоштовні):

- 8 800 505 501 (зі стаціонарного телефону);

- 527 (з мобільного)

- 527.org.ua – електронні консультації

Графік роботи гарячої лінії: пн-пт з 8:00 до 20:00

Національна «гаряча» лінія з попередження  домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації ГО «Ла Страда-Україна»:

- 116 123 (з  мобільних)

- 0 800 500 335 (зі стаціонарних та  мобільних)

Також з питання надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми можна звертатися до поліції, Управління соціального захисту населення, Центру соціальних служб.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь