Чопська міська рада
Закарпатська область, Ужгородський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Маніпуляція як спосіб вчинення насильства

Дата: 25.11.2021 11:37
Кількість переглядів: 1538

Маніпуляцію розглядають по різному. Один з підходів говорить про те, що будь-яка дія, за допомогою якої ми приховано намагаємося підвести партнера до потрібної нам мети, є маніпулятивною. Зовнішнє значення слів є безневинним, що не містить якогось утиску потреб іншої людини, проте внутрішнє значення вміщує зміст, що підводить адресата впливу до того, що хоче автор маніпуляції. Проте такий вид «маніпуляції» цілком можна назвати «умінням домовлятися».

Інший підхід твердить, що маніпуляція – це аморальне явище, спрямоване на отримання влади, орієнтованого на примус, здійснення психологічного насильства (зокрема за допомогою газлайтингу) над так званою жертвою маніпуляції.

Обов’язкова ознака маніпуляції – приховування інформації, втаємничення, хоча деякі прийоми включають гру в щирість, граничне саморозкриття.

 Ще одна важлива, хоча й не надто очевидна ознака: до людей, свідомістю яких маніпулюють, ставляться не до як особистостей, а як до об’єктів, різновиду речей. Маніпуляція – це складова технології влади, а не просто вплив на поведінку друга чи партнера.

Поняття маніпуляції не можна застосовувати до немовлят, оскільки вони не можуть вдаватися до самостійних рішень.

Без етикету і умовностей, пов’язаних із обманом, жити в суспільстві неможливо. Але, вдаючись до правил етикету, ми зовсім не поводимося з людиною як з річчю, ми поважаємо її як особистість. Цей різновид «обману», що підносить нас. Зрештою, звичайний обман як один з важливих прийомів в усій технології маніпуляції сам собою справити маніпулятивного впливу не може.

Будь-яка маніпуляція свідомістю є взаємодія. Жертвою маніпуляції людина може стати тільки в тому разі, коли вона є співавтором, співучасником. Лише, коли людина під впливом одержаних сигналів, перебудовує свій світогляд, думку, настрій, мету і починає діяти за новою програмою, − маніпуляція відбулася. А коли вона засумнівалася, вперлася, захистила свою духовну програму, то жертвою тоді не стає.

Маніпуляція сама по собі – це не насильство, а спокуса. Кожній людині надана свобода духу та свобода волі. Отже, в неї є можливість вистояти, не піти за спокусою. Одна з незаперечних ознак того, що в певний момент здійснюється  значна програма маніпуляції свідомістю, полягає в тому, що люди перестають прислухатися до розумних аргументів, – вони ніби бажають бути обдуреними.

Ми навіть не усвідомлюємо, як часто робимо в житті не те, чого самі хочемо. І навіть те, чого зовсім не хочемо. Ще й виправдовуємо свої вчинки тим, що це корисно, модно, колись принесе бажані результати. І розуміємо, що йшли хибним шляхом лише тоді, коли стає зрозуміло: прийшли не туди.

Як не дивно, та уникнути маніпуляцій можна тоді, коли ми припинимо виборювати себе ідеального і приймемо всі свої недоліки та особливості. Саме тоді ми перестанемо вестися на бажання відповідати уявленням про себе тих, хто пропонує нам свої спотворені варіанти дійсності. Найвищий пілотаж - знаючи ці хитрощі, уникати їх, таким чином маніпулюючи маніпулятором.

Одна з форм психологічного насилля – газлайтинг (англ. gaslighting - у перекладі з англ.м. «газове освітлення», поняття походить від назви п'єси «Газове світло»), основною ціллю якого є якраз маніпуляція, тобто газлайтинг є формою маніпуляції, ціллю якої є зробити людину залежною від себе і успішно нею керувати у своїх інтересах. Газлайтинг не обов’язково містить образливі слова, основним тут є обезцінення і непідтвердження.

Причому варто відзначити, що маніпулятори вміло користуються почуттям провини, викликаючи його у людей, які ні в чому не винні. У них у руках виявляється ефективний інструмент, який дозволяє керувати людиною, придушуючи її волю та бажання. Наслідками такої поведінки часто є заниження самооцінки, депресії та інші психічні розлади.

Варто пам’ятати, що людина, яка зіштовхнулася з газлайтингом на початку відносин, у майбутньому з великою імовірністю зазнає фізичного насильства.

Якщо людина добре орієнтується у своїх емоціях, знає, які в неї життєві цінності і чого вона прагне, то знецінити її слова і поставити під сумнів її сприйняття реальності буде вкрай складно. Якщо ви впевнені у своїй правоті, встановити контроль над вами газлайтер не зможе.

Народитися газлайтером не можна. Але можна народитися зі схильністю до певної поведінки. Через тип нервової системи або фізіологічні особливості організму людина, наприклад, може бути менш чутливою до чужого страждання. Аб'юзивна поведінка формується тоді, коли дитина спостерігає, як значима для дитини доросла людина використовує подібні маніпулятивні прийоми при взаємодії з нею або з іншими людьми.

Люди, схильні до аб'юзивної поведінки, рідко замислюються над тим, як це впливає на оточуючих. Вони прагнуть отримувати власну вигоду з того, що відбувається. А сумніви в тому, чи правильно вони поводяться, як правило, їх не відвідують — це обумовлено захисними механізмами їхньої психіки. Тому зазвичай газлайтинг зауважує той, щодо кого він здійснюється.

Якщо ви хочете зберегти стосунки, спробуйте сказати своєму партнеру, що почуваєтеся дискомфортно, коли він з вами так робить. Наголосіть на своїх переживаннях і попросіть його звернути на це увагу. Найімовірніше, партнеру знадобиться професійна психотерапевтична допомога у рятуванні від патерну газлайтингу. Але якщо зробити стосунки комфортнішими — ваше взаємне бажання, то швидше за все він піде на такий крок.

Дії газлайтера часто замасковані під опіку, турботу про іншу людину. Але справжня мета, нехай навіть неусвідомлена, завжди деструктивна: придушити волю іншої людини і розвинути почуття провини, знизити її або її самооцінку, щоб зробити залежним від себе і успішно ним/нею керувати у своїх інтересах. Газлайтинг може бути навмисним чи ні. Така дія вкрай небезпечна для жертви: людина змінює ставлення до самої себе в гірший бік, втрачає впевненість, власні цінності, потрапляє у сильну залежність від мучителя.

Шість найпоширеніших стратегій газлайтингу:

1. Заперечення фактів. Маніпулятор може категорично заперечувати, що говорив чи робив щось, навіть якщо докази говорять про інше. Натомість він звинувачуватиме жертву в брехні: «Навіщо ти вигадуєш? Такого ніколи не було!» Газлайтери бувають настільки переконливими, що люди дійсно починають вірити в їхню версію подій. Ситуація посилюється, якщо жертвою стає людина розсіяна і забудькувата.

2. Злі жарти. Газлайтери часто говорять на адресу жертви грубі жарти, роблять недоречні зауваження або дають образливі прізвиська. Все це маскується під дружнє кепкування, тоді як насправді завдання маніпулятора - поранити і принизити.

3. Знецінення емоцій. Маніпулятор зміщує фокус на власні переживання та потреби, ігноруючи душевний стан жертви. Згодом людина починає вважати, що всі її емоції та реакції неправильні, і перестає довіряти своїм почуттям. У результаті газлайтер отримує ще більшу владу.

4. Підкреслення неадекватності сприйняття. Інколи кожній людині потрібно "звіряти годинник" з іншими людьми. Ми шукаємо докази точності нашого сприйняття реальності та адекватності висловлювань.

Газлайтер, навпаки, намагається переконати жертву в тому, що її реакція на події, що відбуваються, ненормальна. Він може говорити: «Останнім часом ти дуже дивний», «Ти неадекватно реагуєш», «З тобою точно все гаразд?», «Тобі потрібна допомога». Все це призводить до появи у жертви сумнівів, почуття провини та безпорадності. Саме такого ефекту і досягає маніпулятор.

5. Перекладання відповідальності. Газлайтер за жодних умов не визнає факту маніпулювання. Натомість він шукатиме винних навколо себе і завжди придумає пояснення своїм вчинкам — його спровокували, змусили чи підставили. Типовий приклад реакції: «Я не хотів нічого поганого. Ти сама мене вивела».

За такого способу психологічного насильства маніпулятор часто проектує свої недоліки на інших.

Як наслідок — людина починає виправдовуватись і переключає увагу з газлайтера на себе.

6. Агресія та ворожість. Газлайтер завжди знаходиться у наступі. Його улюблений спосіб захисту – напад. Крім того, газлайтер прагне принизити успіхи та досягнення своєї жертви. Фрази-маркери: "У твої роки я вже давно це вмів", "Нічого особливого", "Всі так можуть", "А ти спробуй зробити швидше/якісніше". Його завдання — змусити жертву почуватися неповноцінною.

Якщо газлайтер відчуває, що жертва може зірватися з гачка, обов'язково дістає з кишені «пряник» — тимчасове припинення знецінення.

«Симптоми», які можуть сигналізувати про те, що ви вступили у стосунки з маніпулятором:

  • ви вважаєте, що робите все неправильно;
  • ви відсуваєте свої бажання на другий план;
  • ви відчуваєте тривогу та невпевненість у собі;
  • ви завжди звинувачуєте себе, якщо щось іде не так;
  • ви насилу приймаєте навіть прості рішення;
  • ви підозрюєте себе у надмірній чутливості;
  • ви перестали отримувати задоволення від улюблених занять;
  • ви вважаєте, що раніше були впевненішими та життєрадіснішими;
  • ви часто перепрошуєте партнера, батьків, колег.

Як правило, психологічне насильство відбувається поступово та непомітно. Людина, яку «газлайтять», зазвичай долає три стадії. Вони не завжди послідовні та можуть перекриватися одна одною.

1. ЗапереченняНа цьому етапі виявляються перші ознаки газлайтингу. Жертвапомічає незвичайні зміни у поведінці газлайтера, але не надає цьому великого значення. Наприклад, він може сказати щось образливе на вашу адресу або заперечувати раніше вчинені вчинки. Ви здивовані цьому, але, як і раніше, впевнені у своїй точці зору.

2. Захист. Людина починає сумніватися у собі та своєму сприйнятті дійсності. Вона все частіше критикується з боку маніпулятора і почувається виснаженим, але продовжує захищатися. Ви відчайдушно сперечаєтеся з газлайтером і весь час шукаєте докази, які допоможуть переконати його у вашій правоті та домогтися його схвалення.

3. Депресія. У жертви не залишається сил для боротьби та суперечок – вона втрачає своє «я». Людина починає вірити словам газлайтера і погоджується з усіма звинуваченнями, щоб отримати його прихильність. Вона почувається безпорадним, розбитим, неорганізованим. На третій стадії може розвинутися клінічна депресія та тривожні розлади.

Чи треба пояснювати, що із такою тривожною, безвольною людиною можна чинити будь-що - ще й виправдовуватися, що все робиться для її ж блага.

Здатність взяти на себе відповідальність — це, звісно, чудово. Але в образах, порушенні особистісних кордонів, емоційному та фізичному насильстві винен найчастіше кривдник. Не завжди треба шукати причини проблем чи конфлікту лише у собі.

Зробіть пару глибоких вдихів. Скажіть ще раз: «Мої емоції справжні, і я маю право їх виражати». Повторюйте цю фразу, поки самі не почнете хоча б трохи вірити в неї. Можливо, це відбудеться не відразу, не прямо зараз, і це нормально.

Визнання своїх почуттів дозволяє нам не ховати їх чи закриватися від них. На це, до речі, йде дуже багато енергії. Визнання своїх почуттів сприяє їхньому проживання, а значить звільненню. Зазнаючи смутку, гніву, розчарування, образи, ми залишаємося відкритими і для всього позитивного: радості, захопленню, натхненню… Визнання та проживання своїх почуттів дозволяє нам почуватися справжніми, живими.

Як боротися з газлайтингом? Психологічне тиск може тривати роками, доки жертва зрозуміє, що відбувається.

Найнадійніший варіант протидії газлайтингу – це вийти з нездорових стосунків, закінчити їх. Якщо ж такої можливості немає, то важливо не включатись у маніпуляцію, не дозволяти втягнути себе у постійне доведення своєї нормальності та адекватності, бо цим ви лише підіграєте агресору. Потрібно усвідомлювати та відстоювати власні кордони, більше довіряти собі та своїй думці.

- Довіряйте своїм почуттям. Під час суперечок не намагайтеся переконати маніпулятора – це безглуздо. Не треба перевіряти, чи дійсно ви або ваш партнер не казали чи не робили того, в чому вас намагаються запевнити. Це лише посіє у свідомості зайві сумніви.

Потрібно більше довіряти собі, розвивати впевненість у власних переконаннях, правильності ваших дій.

Головне при спілкуванні з ним – впевнений тон та рішучий настрій. А ось показувати агресору сумніви та страхи не можна. Важливо чітко усвідомлювати свої фізичні та емоційні кордони.

Тобто необхідно розуміти, що особисто для вас є прийнятним, а що — ні. Якщо людина добре розуміється на своїх емоціях, знає, які в неї життєві цінності і чого вона прагне, то знецінити її слова і поставити під сумнів її сприйняття реальності буде вкрай складно.

- Заручіться підтримкою друзів. Попросіть людей,яким ви довіряєте, поглянути на ситуацію збоку. Чи дійсно у вас є проблеми, про які постійно говорить газлайтер? Чи помічають вони вашу «дивакуватість»?

Завдання тут не знайти «правильне» рішення, а отримати різноманітність думок. Можливо, ви побачите, що реальність не така однозначна, як вам її представляють. Крім того, іноді корисно сісти та написати розповідь від третьої особи, ніби спостерігаючи за собою збоку.

- Не дозволяйте себе звинувачувати – прямо повідомте йому про те, що ви не готові миритися з його поведінкою. Дайте маніпулятору зрозуміти, що ви розгадали його тактику. Якщо нічого не допомагає і маніпулятор продовжує використовувати газлайтинг щодо вас, будьте готові мінімізувати або повністю припинити спілкування з ним. Шанси, що агресор змінить свою поведінку, зводяться нанівець.

- Зверніться за допомогою. Часто жертва піддається на маніпуляції лише тому, що їй важливо залишатися у стосунках із маніпулятором, а не розривати їх.

Потрібно переглянути тактику своєї поведінки і почати дотримуватися нових правил. Чим довше людина піддається впливу газлайтингу, тим руйнівнішими будуть наслідки.

Для того, щоб зберегти свою енергетику у хорошому стані, менше дивіться газлайтеру в очі, можете навіть схрестити пальці чи ноги (якщо бесіда ведеться за столом).

Жертвою газлайтингу може стати будь-хто — все залежить від впливу та переконливості людини чи групи осіб, які використовують подібні маніпуляції. Але існують певні характеристики та риси особистості, за яких люди з більшою ймовірністю піддаються газлайтингу:

По-перше, юний вік та низький рівень освіти.

По-друге, навіюваність. Якщо людина вірить іншим людям більше, ніж собі, якщо думка оточуючих та їх реакція для нього важливіша за власну оцінку, то ризик піддатися газлайтингу більше.

По-третє, низька самооцінка.

По-четверте, схильність до співзалежності.

По-п'яте, невміння говорити «ні» та відстоювати особисті межі.

Останній і, мабуть, найважливіший пункт — досвід насильства в ранньому дитинстві.

Якщо такі нездорові стосунки склалися на роботі, краще змінити колектив. Те саме стосується й дітей. У випадку цькування в школі дитину краще перевести до іншого навчального закладу. Коли ж газлайтер - ваш чоловік, не варто виправдовуватися чи доводити, що ви - не божевільна.

Газлайтинг може настільки зачіпати людину, що в якийсь момент він переймає цю звичку і стає газлайтером по відношенню до самого себе. Це психологічне явище називається селф-газлайтингом.

Якщо газлайтинг допомагав вам пристосовуватись до токсичних ситуацій або відношення у минулому, то ви можете бути вдячні цьому навику виживання. Проте зрозумійте, що газлайтинг — це досконало реальна тактика психологічного насилия, яка може змінити ваше відношення до себе і самооцінку. Якщо ви регулярно підмінюєте свої думки чужими, то постарайтеся виключити будь-які форми газлайтингу зі свого життя. Адже маніпуляція не може бути основою здорових стосунків. І чим довше ви проживете під одним дахом з газлайтером, тим довше доведеться "збирати" свою особистість докупи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь