Чопська міська рада
Закарпатська область, Ужгородський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Війна – каталізатор торгівлі людьми (поради, гарячі лінії)

Дата: 22.03.2022 17:25
Кількість переглядів: 594

Окрім жаху втрати життя рідних та свого, втрати домівки, війна в Україні проти Росії стала основною причиною зростання такої проблеми як «торгівля людьми». Так, жертвами торгівців може стати будь-хто, незалежно від статі, віку чи статусу у суспільстві, проте більш вразливі категорії населення з вищою імовірністю попадають у пастку сучасних работорговців. До цієї категорії додалося безліч людей, які вимушено переселяються до безпечніших місць як на території самої країни, так і за її межами – таких людей більшість, чим внутрішньо переміщених осіб. За три з половиною тижні війни більше трьох мільйонів людей (за даними ОООН) були змушені втекти з України, знайти притулок в сусідніх країнах, переважна більшість з них – жінки та діти (дітей щонайменше 1,5 мільйона (за даними ЮНІСЕФ), нерідко діти перетинають кордон без супроводу). Люди, які тікають від війни, фізично та психологічно ослаблені, не знайомі зі своїм новим оточенням і дуже легко можуть стати жертвами злочинців. Практично всі кажуть одне: у страшних умовах бойових дій не можна думати логічно. Голова не працює як слід і тому частина людей, які втікають від війни, стає жертвами торговців людьми.

Чи не найчастіше молоді жінки з України зазнають переслідувань сутенерів та торговців людьми на вокзалах. А також поряд із відомствами у справах іноземців. Зловмисники заманюють українок грошима та безплатним житлом. Аби цього не допустити, у світі посилюють контроль.

Однак все-таки краще постаратися трохи подумати. Адже стати жертвою торговців людьми, навряд краще, аніж бути під бомбардуванням. Тому при перетині кордону, слід дотримуватися наступних правил:

1. ні за яких обставин не віддавайте свій телефон та оригінали своїх документів чи документів дитини, показуйте їх лише прикордонникам під час проходження контролю! Паспорт бажано зберігати не просто в сумці, а десь близько до тіла. Майте при собі копії документів, але в іншому місці;

2. якщо є можливість, то сфотографуйте свій паспорт і надішліть фото людям, яким ви довіряєте;

3. не сідайте в авто до незнайомих людей, особливо наодинці чи лише з дітьми. За можливості знайдіть інформацію, хто здійснюватиме перевезення, сфотографуйте машину, її номер, за можливості — документи тих осіб, які організовують перевезення;

4. не беріть у гроші борг у незнайомців та самостійно оплачуйте й оформлюйте документи;

5. не погоджуйтеся на роботу сумнівного характеру й обов'язково укладайте трудові договори;

6. завжди будьте на зв’язку з рідними та друзями, навіть, якщо ви перебували у сварці, зараз не час сваритися;

7. домовтеся про певне кодове слово, знак або сигнал, що буде означати небезпеку та потребу в допомозі;

8. повідомляйте близьким людям про свої переміщення та поточний стан справ;

9. за найменших підозр повідомляйте в служби та/або організації: поліцію, прикордонникам, волонтерам, працівникам гуманітарних місій тощо;

10. вивчіть номери екстрених служб країни, в який ви знаходитесь (у країнах ЄС – 112).

Пам’ятайте, що за допомогою ви завжди можете звернутись на гарячі лінії щодо запобігання торгівлі людьми у: 

  • Польщі – Helpline +48 22 628 99 99
  • Чехії – +420 222 721 810, +420 222 717 171, 8 000 777 77
  • Болгарії – 0800 186 76
  • Словаччині – (гаряча лінія для громадян України) +421 918 366 968
  • Молдові – 0 800 77777 (дзвінки з Молдови), +373 22 23 33 09 (дзвінки з-за кордону).

В Україні щодо цього питання ви можете звернутись до організації La Strada Ukraine на національну гарячу лінію із запобігання домашнього насильства, торгівлі людьми, гендерної дискримінації за номерами 0 800 500 335 (зі стаціонарного) та 116 123 (з мобільного).

За консультаціями, психологічною та правовою підтримкою також можна звертатися через MessengerTelegram, Skype.

Згідно з повідомленням пресслужби Міністерства соціальної політики України, за підтримки Міжнародної організації з міграції (МОМ) щодня з 08:00 до 20:00 працює Національна безкоштовна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, зокрема щодо безпечного виїзду за кордон: 0- 800-505-501 та 527 (https://www.527.org.ua).

Представництво МОМ в Україні посилило роботу Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 527, подовживши робочі години, а також подвоївши кількість консультантів.

Діє також безкоштовна гаряча лінія психологічної підтримки за номером 0-800-211-444, яка працює з 09:00 до 18:00 у будні та з 10:00 до 17:00 у вихідні.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь