Чопська міська рада
Закарпатська область, Ужгородський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звіт про роботу Спостережної комісії Чопської міської ради за 2021 рік

Дата: 30.03.2022 12:42
Кількість переглядів: 453

При Чопській міській раді Ужгородського району Закарпатської області діє Спостережна комісія, утворена на підставі рішення виконавчого комітету Чопської міської ради від 25.07.2019 року № 209 «Про створення спостережної комісії». Спостережна комісія у своїй діяльності керується Конституцією України, Кримінально-виконавчим кодексом України, Законами України «Про місцеві державні адміністрації», «Про соціальну адаптацію осіб, які відбувають чи відбули покарання у виді обмеження волі, або позбавлення волі на певний строк», Положенням про спостережні комісії, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.04.2004 р. № 429 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 16.05.2017 р. № 294), та іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до законодавства основними завданнями Комісії є:     

- організація громадського контролю за дотриманням прав і законних інтересів засуджених та осіб, звільнених від відбування покарання;

- сприяння органам і установам виконання покарань у виправленні і ресоціалізації засуджених та створенні належних умов для їх дотримання, залучення до цієї діяльності громадських організацій, органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та громадян;

- організація виховної роботи з особами, умовно-достроково звільненими від відбування покарання, та громадського контролю за їх поведінкою протягом невідбутої частини покарання; надання допомоги у соціальній адаптації особам, звільненим від відбування покарання.

Основною формою роботи Комісії є її засідання. Так, у 2021 році було проведено 3 засідання комісії. Розглядались питання щодо:

 -  зняття з обліку осіб умовно-достроково звільнених по закінченню терміну, затверджувався план роботи на рік.

 - результатів здійснення моніторингу взаємодії Міського ЦСС та Ужгородського МРВ філії ДУ Центр Пробації  в Закарпатській області за результатами роботи протягом 2021 року;

 - результатів проведення спільних профілактично-виховних заходів з умовно-засудженими молодими особами та важливість надання соціальних послуг сім’ям, в яких проживають неповнолітні, що перебувають на обліку в Ужгородському МРВ філії ДУ Центра Пробації та МЦСС ЧМР;

 - сприяння у працевлаштуванні особам, засудженим  до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.

- надання спеціалістами Міського ЦСС соціальних послуг особам, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.

- забезпечення Ужгородським міськрайонним відділом філії ДУ «Центр пробації» правоохоронних функцій щодо нагляду за особами, звільненими від відбування покарання з випробуванням в умовах карантину та надзвичайної ситуації, яка склалася у зв’язку з епідемією коронавірусу ( COVID – 19)

 - діяльності установ, навчальних закладів міста з виховної та профілактичної роботи з молоддю та дітьми.

Спостережною комісією також обговорювався порядок взаємодії із забезпечення організації виховної, інформаційно-роз’яснювальної роботи з особами, які звільняються з місць позбавлення, або обмеження волі, та надання допомоги в соціальній адаптації засудженим після звільнення, відповідно до спільного наказу Міністерства юстиції України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства внутрішніх справ України від 03.04.2018 №947/467/609/280 «Про затвердження порядку взаємодії установ виконання покарань, уповноважених органів з питань пробації та суб’єктів соціального патронажу під час підготовки до звільнення осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк».

На виконання ст. 5 Закону України "Про зайнятість населення" щодо бронювання місць для осіб, звільнених з місць відбування покарань, які потребують соціального захисту, спостережна комісія співпрацює із районним центром зайнятості.
Протягом звітного періоду на обліку перебувало 14 умовно-засуджених. Міським ЦСС ЧМР проводиться робота з оновлення інформації про наявність осіб даної категорії в Чопській ТГ та щомісячна звірка даних із ДУ Центра Пробації, також проводиться організація виховної роботи особами, звільненими від відбування покарання, надається допомога у соціальній адаптації, психологічна підтримка.

Інформація про осіб, умовно-засуджених від відбування покарання, які проживають на території міста, вчасно поновлюється та опрацьовується по мірі надходження матеріалів до комісії. Облік осіб умовно-достроково звільнених від відбування покарання відповідно до Положення ведеться на підставі інформації органів та установ виконання покарань.

При постановці осіб на облік комісії проводяться бесіди з кожним із звільнених від відбування покарання щодо наявності паспорта громадянина України, місця реєстрації та наявності фактичного місця для проживання, родинних зв’язків. Надається довідкова інформація про установи, до яких можна звернутись за допомогою у вирішенні питань проживання, працевлаштування та соціальної адаптації.

З метою профілактики правопорушень та попередження негативних явищ у дитячому середовищі класними керівниками, педагогами-організаторами, психологами та соціальними педагогами  ведеться облік та аналіз стану профілактичної роботи з дітьми «групи ризику». На внутрішньо шкільному обліку в Чопській ЗОШ №1 перебувають 16 осіб. На кожну дитину цієї категорії заведена облікова картка, в якій фіксується профілактична та виховна робота. Ведеться картотека учнів, схильних до здійснення правопорушень, наявні плани індивідуальної роботи класного керівника та психолога з учнями. В особистій картці учня фіксується та зберігається інформація про профілактичну та корекційно-відновлювальну роботу з дати постановки учня на облік. Забезпечено ведення банку даних дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Це діти, які проживають у сім’ях, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків, зловживають алкогольними напоями та діти, стосовно яких вчинено насильство. Навчальними закладами спільно зі службою у справах дітей і центром соціальних служб та іншими зацікавленими відомствами здійснюється контроль за умовами проживання дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. З батьками проводяться бесіди роз’яснювального характеру про недопущення неналежного виконання ними батьківських обов’язків. За наслідками відвідувань сімей складаються відповідні акти обстеження умов їх проживання. В навчальних,  спортивних закладах та закладах культури створено сприятливі умови для розвитку і реалізації творчих можливостей учнів, молоді, забезпечується організація змістовного дозвілля та зайнятості учнівської молоді в позаурочний час сприяють шкільні гуртки та гуртки позашкільних закладів. Психологами навчальних закладів здійснюється психологічний супровід дітей «групи ризику». Адміністрація, соціальний педагог, класні керівники фіксують у картках проведену індивідуальну роз’яснювальну та профілактичну роботу. Практичні психологи щомісяця проводить діагностичну та корекційну роботу з даною категорією дітей. Практичними психологами проводяться тренінгові заняття з проблем попередження насильства, гендерного виховання, експлуатації дитячої праці.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь