Чопська міська рада
Закарпатська область, Ужгородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У Чопі вшанували ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС (ФОТО)

Дата: 26.04.2022 12:15
Кількість переглядів: 453

Фото без опису

Сьогодні, 26 квітня, поблизу пам’ятного знаку учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС пройшов мітинг-реквієм «Чорнобиль в серці України, а тінь його  по всій Землі», присвячений 36-й річниці трагедії на Чорнобильській атомній електростанції. На заході були присутні представники Чопської міської ради, громадської організації “Союз Чорнобиль Україна міста Чоп”, учасники ліквідації ЧАЕС, котрі були вимушені полишити власні домівки через активні бойові дії рф, працівники установ і закладів громади.

«У ці дні ми привертаємо увагу всієї громадськості до страждань людей, які зазнали і продовжують зазнавати дії радіації, — наших співвітчизників і жителів інших держав. Серед них і ті, хто захистив світ від страшної біди ціною свого здоров’я, ціною свого  життя. Ми схиляємо перед ними голову», — відзначила ведуча заходу Віра Сентипал.

Перед присутніми виступила жителька Київщини, учасниця ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС Світлана Ковалевська: «Ми були першими, хто прийняв переселенців із Прип’яті. Вони були налякані. Так і зараз: ми приїхали сюди теж налякані. Але я вдячна Господу, що він скрізь беріг нас. І сьогодні береже. Не забувайте тих, хто помер».

Виступила й учасниця громадської організації “Союз Чорнобиль Україна міста Чоп” Світлана Власюк – Музиченко: «Шановні, пам’ятайте: від війни можна втекти подалі, можна втекти за кордон, а від радіації ні. А зараз, коли на Запоріжжі була загроза… Дякую нашим військовим, які її відвернули. Загроза була би більша.

Я дуже хочу, аби люди не думали, що нас не дістане. Дістане! Тому давайте підтримувати одне одного».

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять людей, які віддали своє здоров’я та життя, аби ліквідувати найбільшу екологічну катастрофу в світі.

«Ніколи цивілізований світ не зміг би уявити, що такі страшні дні можуть повторитися . Війна росії в  Україні, що розпочалася 24 лютого, несе за собою все більше нових жорстоких наслідків, вбивств, катувань і ще більших ризиків повтору страшної трагедії 1986 року», — зауважила ведуча заходу Оксана Волос.

«Проходять роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає, тривога не покидає людей, пов’язаних зі скорботним часом ядерного апокаліпсису. Чорнобильська біда надовго залишиться в нашій пам’яті. Ще довго ми будемо відчувати на собі її наслідки, ще довго чутимемо її дзвони. Вони лунатимуть за тими, кого вже немає, кого не стане завтра, хто заплатив за чиюсь помилку своїм здоров’ям, життям. «Мирний атом» став для України і прилеглих земель гірше війни. Збитки від аварії на ЧАЕС доведеться відшкодувати ще дуже довго...»

Наостанок присутні на заході поклали квіти та свічки до пам’ятного знаку.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь