Чопська міська рада
Закарпатська область, Ужгородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Привітання з Днем Конституції

Дата: 28.06.2022 08:36
Кількість переглядів: 277

Фото без опису

Шановні мешканці Чопської міської територіальної громади!

Вітаємо Вас із державним святом – Днем Конституції України!

Прийняття Конституції — це одна зі сходинок становлення України незалежною та демократичною державою. Адже вона визнає найціннішим – життя людини, її здоров’я, честь і гідність, надає кожному громадянину можливості для самоорганізації, свободу слова та віросповідання. І обов’язок кожного українця поважати Конституцію та дотримуватись її законів.

Першою європейською конституцією в сучасному її розумні правомірно вважають укладені 1710 року «Договори і Постановлення Прав і вольностей Війська Запорозького». Цей договір, написаний під значним впливом ідеї західноєвропейського парламентаризму, називають Конституцією Пилипа Орлика. Нею він зобов’язався обмежити гетьманські прерогативи, зменшити соціальну експлуатацію, зберегти особливий статус запорожців і боротися за політичне й церковне відокремлення України від московії у разі здобуття влади в Україні.

московія вже тоді намагалася переконати увесь світ, що України як держави ніколи не існувало. Але уже в Конституції Пилипа Орлика було передбачено створення першої в Європи моделі вільної, незалежної держави, прописано поняття «вільного народу», основи демократії та правосуддя, антикорупційні та соціальні засади. Поки в московії по-холопськи поклонялися царю, Україна вже на початку XVIII століття намагалася закласти основи суверенної, вільної та цивілізованої країни.

Московська влада завжди робила й робить спроби присвоїти українську історію, поцупити наші надбання. Тоталітарному режиму з імперськими замашками це потрібно, аби за власної неспроможності створити щось гідне і цивілізоване, виглядати хоча б якоюсь мірою пристойним суб’єктом на міжнародній арені, безпідставно зазіхаючи на місце серед цивілізованих держав світу.

28 червня 1996 року стало точкою історії сучасної незалежної України. Прийняття Конституції закріпило правові основи нашої країни, її суверенітет і територіальну цілісність, сприяло підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

Це свято кожного з нас, не зважаючи на стать, вік, професію, соціальний стан, мову чи віросповідання. Адже Основний Закон нашої країни гарантує та забезпечує права і обов’язки громадян. Саме людина, її здоров’я, честь, гідність, недоторканість і безпека є найвищою цінністю у державі. І обов’язок кожного українця поважати Конституцію та дотримуватись її законів.

І сьогодні ми знову боремося  за дотримання та втілення в життя конституційних принципів, які гарантуватимуть нам мирне та вільне життя в нашій державі.

І ми віримо в те, що з кожним новим роком наша країна ставатиме кращою, що Україна стане дійсно конституційно розвиненою, правовою європейською державою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь