Чопська міська рада
Закарпатська область, Ужгородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Менше слів – більше справ

Дата: 13.07.2022 09:42
Кількість переглядів: 288

Фото без опису

24 лютого 2022 року — день, який назавжди запам’ятається. День, який викликав паніку, відчай і розгубленість, але разом з тим – зібраність, рішучість та наполегливість. День, який об’єднав увесь народ із однією метою — захистити рідну землю.

Незважаючи на далеке розташування чопської громади від лінії фронту, мешканцям міста довелось максимально оперативно включилися до роботи в перші же дні. Перед нами було чітке розуміння, що Чопська МТГ — це те місце, де тисячі людей шукатимуть прихисток, це сотні тисяч людей, які приїдуть сюди, аби перетнути кордон. Вже наступного дня Чоп нагадував один великий мурашник, в якому безліч людей шукали інформацію, житло та просто потребували допомоги. І вже 24 лютого було створено оперативний штаб, який координував усі дії громади та на основі якого у приймальні міської ради функціонував цілодобовий контактний центр, котрий скеровував людей, підказував можливі напрямки подальшого руху, допомагав із житлом, подекуди заспокоював, здійснював реєстрацію, надавав медичну допомогу і допомагав із перетином кордону.

Одразу почалася робота з облаштування пунктів тимчасового перебування переселенців, де кожен міг переночувати, поїсти смачної гарячої їжі і відпочити. Зима не радувала теплою погодою, тому така допомога була дуже доречною для переляканих та розгублених людей.

Надзвичайно активна робота проводилася в приміщеннях залізничних вокзалів, де пасажири отримали можливість перекусити, випити гарячих напоїв, нагодувати домашніх улюбленців, отримати необхідну інформацію. Буквально через декілька днів на приміському вокзалі створено інформаційний центр, центру обігріву, медичний пункт і представництва товариства "Червоний хрест", бо лютий холод і хвороби не зважають на війну. Тисячі переляканих людей із маленькими дітками на руках чи тваринами на повідках переповнювали зали очікувань, тисячам допомагали та шукали слів розради.

Разом із тим, аби мати можливість нагодувати чи прихистити, потрібно було зібрати багато чого. Тому проводився активний збір гуманітарної допомоги від людей і підприємців, від громадських і благодійних організацій, від іноземних побратимів і друзів. А після допомога вже надсилалася тим, хто потребував: за конкретним запитом, військовим, мешканцям постраждалих населених пунктів, пунктам тимчасового перебування в інших містах чи госпіталям. Надсилалися й маскувальні сітки, які невтомно плели небайдужі мешканці нашої громади. Взялися ентузіасти й до виготовлення  джгутів. Робилося усе, аби бути якомога кориснішим.

Люди приїздили та приїздили, їхня кількість росла, тож для запровадження порядку розпочалися спільні нічні патрулювання поліцейських, військовослужбовців, членів громадських організацій та  добровольців, які після роботи також дбали про спокій міста.

Чи не кожен мешканець нашої громади робив усе, аби допомогти, підтримати, прихистити. І Чопська міська рада запускає проєкт «Разом до перемоги», де ми будемо розповідати про небайдужих, які невпинно працювали з першого дня активної фази війни, котрі недосипали, аби швидше чимось допомогти. Шановні мешканці громади, якщо Ви маєте історію, якою хочете поділитися, то пишіть нам на зворотній зв’язок чи надсилайте її на нашу електронну адресу chop@carpathia.gov.ua. Громада повинна знати своїх Героїв.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь