Чопська міська рада
Закарпатська область, Ужгородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чергування, яке дає надію

Дата: 18.07.2022 15:39
Кількість переглядів: 194

Фото без опису

Що спонукає людей до активних та рішучих дій? Біда, страх, розгубленість, чи просто вибухи за вікном? Все це прийшло до українців 24 лютого 2022 року. Такі події миттєво мобілізують суспільство до дії. Яскравим прикладом такої реакції можуть бути дії колективу Чопської міської ради. Адже перед нами постали досить незвичні завдання. Як надати допомогу біженцям на чопському вокзалі, відверто не пристосованому до такої кількості пасажирів? Як надати їм інформацію, якої вони потребують? Як їх зігріти, нагодувати, допомогти з документами, надати медичну допомогу, розмістити на ночівлю та навіть подбати про домашніх тварин? Всі ці питання потребували не тільки відповідей, але й рішучих кроків.

Саме тому, вже ввечері першого дня війни працював оперативний штаб, а робітники міської ради розпочали цілодобове чергування. Був організований цілодобовий канал зв’язку, за яким будь-хто міг звернутись та отримати допомогу чи консультацію. Організована робота пунктів обігріву, консультацій та медичної допомоги на приміському вокзалі. Влаштовано місця розміщення біженців в комунальних закладах освіти. Разом із добровільними волонтерами забезпечено харчування біженців на вокзалах та пунктах розміщення.

У перші дні навантаження було надмірним. Держава ще не встигла відреагувати на початок війни, тому доводилось розраховувати виключно на власні сили. Активізувалась вся громада. Хтось давав прихисток біженцям у власній оселі, хтось приносив до школи їжу чи ковдри, а хтось допомагав пасажирам білетами та речами. Було організовано доставку пасажирів до пішохідних пунктів пропуску. Таким чином сформувався волонтерський рух в Чопі. Практично кожен мешканець громади взяв участь в тій чи іншій допомозі переселенцям та біженцям.

Подбали і про безпеку. Вже на початку березня населення Чопа майже подвоїлось, а на залізничних вокзалах життя вирувало просто цілодобово. Велика кількість людей та транспорту створювали певний хаос. Тому організувалися чопські мисливці та рибалки. Було організовано вечірнє та нічне чергування вулицями міста. Такі заходи координувались з військовими та поліцією, завдяки чому проходили злагоджено та організовано. Аналогічні заходи проводились майже у всіх населених пунктах Чопської МТГ.

Вже майже спала напруга, пов’язана з масовим напливом біженців. Державні органи влади організувались і взяли на себе значну частину зобов’язань із забезпечення тимчасово переселених осіб. Частина біженців повернулась додому, після вигнання з їхніх домівок рашистських загарбників, але, на жаль, війна не скінчилась. Тому до теперішнього дня працівники Чопської міської ради виходять на чергування, відповідають на телефон “гарячої лінії”, передають актуальні дані щодо кількості ТПО та активності в повітряному просторі.

Під час війни, особливо вразливими є люди, які злякались та чекають допомоги. Перемогу наближають ті, хто діє рішуче та негайно. Саме такими і виявились мешканці Чопської громади. Виявилось, що ми готові допомагати та співчувати і цілком заслуговуємо ті численні слова подяки, які сьогодні приходять звідусіль.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь