Чопська міська рада
Закарпатська область, Ужгородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У міській раді говорили про волонтерство та активну допомогу громади (ФОТО)

Дата: 18.07.2022 16:02
Кількість переглядів: 643

Фото без опису

Сьогодні, 18 липня, у актовій залі Чопської міської ради було обговорене питання щодо діяльності  нашої громади з початку активної фази вторгнення росії. На заході були присутні працівники Чопської міської ради, освітніх і культурних закладів, представники громадських, волонтерських і релігійних організацій, небайдужі та активні мешканці громади.

«Протягом усього цього часу наша громада зробила чимало, аби допомогти вимушеним переселенцям. Ні для кого не секрет, що з самого початку скоординовувала роботу усіх саме Чопська міська рада. Але завдячуючи нашій спільній роботі, ми змогли допомогти людям, які цього потребували, надати їм матеріальну, психологічну і моральну підтримку.

Хочу подякувати усім, хто допомагав і продовжує це робити. Ваша робота безцінна.

Дякую головам усіх релігійних організацій і конфесій, котрі надали мені можливість виступити перед своїми парафіянами щодо можливості надання житла, гуманітарної допомоги, збору коштів тощо. Дякую за ваше розуміння та активне включення в роботу», — відзначив у ссвоєму встпному слові міський голова Валерій Самардак.

Про організацію харчування на міжнародному вокзалі спільно з представниками римо-католицької релігійної громади та скаутами розповів голова релігійної громади реформатської церкви м.Чоп  Тібор Крайнік. Він відзначив, що було велике бажання підтримати людей, оскільки кожне обличчя прибулого передавало увесь біль та смуток, котрі відбулися у житті вимушених переселенців.

Голова релігійної громади (парафії) Мукачівської дієцезії римсько-католицької церкви м.Чоп Єлизавета Копинець відзначила, що дуже багато у ці надскладні часи допомагали діти, котрі заспокоювали маленьких переселенців, пригощали їх ласощами та знаходили слова підтримки.

Про роботу громадської організації «Організація ветеранів України м. Чоп Закарпатської області» розповіла Катерина Вересюк. Зокрема, було відзначено, що протягом декількох місяців організація зібрали більше 20 тисяч гривень для волонтерських потреб, надсилала необхідне військовим на передову. Активний склад ГО надав постійний прихисток переселенцям, допомагав із організацією збору гуманітарної допомоги, пранням білизни.

Також Катерина Іванівна виступила від імені греко-католицької громади м.Чоп. Було зазначено, що парафіяни активно долучаються до збору коштів для потреб військових і постраждалих від війни. Упродовж декількох місяців зібрано понад 40 тисяч гривень, котрі спрямовуються на різні напрямки: допомога родині загиблого військового, відвідини постраждалих військовослужбовців, надання коштів для придбання пального для перевезення гуманітарної допомоги тощо.

Ференц Півсе розповів про добровільні нічні чергування представників громадської організації «Чопські рибалки» спільно з мисливцями та силовими структурами, котрі продовжувалося протягом 3 місяців. Усе було спрямоване, аби подбати про спокій і безпеку міста, коли кількість прибулих людей збільшилася у сотню разів.

Долучилися до розповіді й пастор церкви «Місто життя» Олександр Федулов, який відзначив, що допомога його парафіян була спрямована по декількох напрямках: харчування, забезпечення житлом в Україні та за її межами.

Представник Київської корейської баптистської церкви «Відродження» відзначив, що вони також долучилися до активної допомоги з харчуванням людей, які прибували на міжнародний вокзал. Представники цієї організації залишалися на вокзалі аж до суттєвого зменшення напливу вимушених переселенців.

Начальник відділу охорони здоров’я Віктор Курин відзначив, що ще 27 лютого на приміському вокзалі створено медичний пункт, в якому здійснювалося цілодобове чергування працівниками КНП «Чопська міська лікарня» та КНП «Чопський центр первинної медико-санітарної допомоги». Надавалася усестороння медична допомога прибулим як на вокзалах, так і в пунктах тимчасового перебування.

І про пункти тимчасового перебування, котрі розміщувалися у Чопському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №2 імені Іштвана Сечені та закладі дошкільної освіти «Казка» м. Чоп, розповіли начальник управління освіти, культури, молоді і спорту Ольга Бізіля та почесний громадянин міста Чоп Володимир Суліма. Була відзначена плідна та невпинна праця працівників управління, освітніх, культурних і спортивних закладів, які не покладаючи рук здійснювали поселення людей і тварин, організовували  харчування та просто намагалися заспокоїти наляканих людей.

Окрім того, у Чопському ЗЗСО №2 ім. І.Сечені розташований головний гуманітарний хаб нашої громади, який здійснював постійний прийом і подальше надання допомоги усім потребуючи відповідно до їхніх запитів.

Директор Чопського ЗЗСО №2 ім. І.Сечені Василь Мага висловив подяку нашій багатонаціональній громаді, яка діяла як одна велика українська родина у момент найбільшої необхідності: «Ми здійснили гуманітарний подвиг».

Директор ЗДО Галина Моцьо відзначила, що у садочку знаходили прихисток родини з найменшими дітками. Бували дні, коли у закладі перебувало близько 240 людей, серед яких орієнтовно сотня переляканих і змарнілих малюків. І саме для найменших харчоблок працював цілодобово. До допомоги долучилися як працівники закладу, так і батьки та чопські діти, котрі ділилися іграшками. Проводилася різноманітні заходи з залученням дітей, робота з психологом і логопедом, аби допомогти пережити страхи війни: «Крок за кроком наша праця веде до перемоги».

Про швидку самоорганізацію молоді розповів Анатолій Єлізар’єв, котрий зауважив, що близько 30 людей активно підключилися до волонтерського руху по всім напрямкам: чергування на вокзалах і в пунктах тимчасового розміщення, патрулювання міста, допомога з розвантаженням і завантаженням гуманітарної допомоги, підвіз людей до кордону та багато іншого.

Про ситуацію, котра склалася в населених пунктах розповіли старости старостинських округів. Зокрема, староста села Соломоново Золтан Кертес повідомив, що іногородні з’явилися трохи раніше 24 лютого. І вже тоді почалася активна допомога з розміщення людей не лише у приватному секторі, а й в адміністративній будівлі. І в подальшому було організоване триразове харчування на базі дошкільного закладу «Усмішка». А в селі небайдужі мешканці організували постійні чергування.

Загалом у всіх селах громади мешканці самоорганізувалися для підтримання порядку. Це відзначила й староста Тисаашванського старостинського округу Галина Маломка. Загалом у двох населених пунктах округу проживало близько 66 людей. Також активно залучалася гуманітарна допомоги з Угорщини: міста-побратима Ашваньраров, Сентготхард, Захонь спільно з Українсько-угорським навчально-наукового  інститутом. Крім того, проводилося опитування представниками благодійного фонду «Доркас», котрий надав грошову допомогу родинам вимушених переселенців у Петрівці, Соловці, Тисаашвані, Червоному.

Староста сіл Петрівка та Соловка Олександр Біро зазначив, що вимушені переселенці, які подекуди боялися їхати до нас, напередодні свого виїзду були дуже вдячні за всю ту підтримку, яку отримали від нашої громади та її мешканців.

Заступник міського голови Ігор Гіжан розповів, що зараз ведеться активна робота для створення нормальних умов для проживання ВНП. Зокрема, оголошений конкурс для проведення ремонтних робіт частини будівлі на вулиці Приозерній, куди будуть переселені люди, що проживають у Чопському ЗЗСО №2 ім. І. Сечені. Також було зауважено, що до майна громади повернута будівля поліклінічного відділення Ужгородської районної лікарні, для ремонту якої виділено кошти, і яка в подальшому також зможе стати прихистком для вимушених переселенців.

Наостанок міський голова Валерій Самардак відзначив плідну волонтерську роботу Анни-Марії та Миколи Мироненків, які з перших днів долучилися до допомоги. А також закликав долучатися до проєкту «Разом до перемоги», в якому будуть згадані усі, хто працював і працює заради наближення Перемоги.

Саме тому, шановні мешканці, якщо Ви маєте історію, котра демонструє невичерпність підтримки наших воїнів, жителів прифронтових зон чи вимушених переселенців, історію, котрою варто поділитися, то пишіть нам на зворотній зв’язок чи надсилайте її на нашу електронну адресу chop@carpathia.gov.ua.  Громада повинна знати своїх Героїв.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь