Чопська міська рада
Закарпатська область, Ужгородський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація про роботу служби у справах дітей та Комісії з питань захисту прав дитини протягом 2022 року

Дата: 23.01.2023 09:38
Кількість переглядів: 226

Служба у справах дітей (надалі Служба) у 2022 році працювала відповідно до покладених на неї функціональних обов’язків, пріоритетними завданнями в роботі Служби є забезпечення прав і законних інтересів дітей.

Служба здійснює захист прав дитини, представляє інтереси дітей в судах, забезпечує діяльність щодо усиновлення  та сімейних форм виховання, веде справи з опіки та піклування над дітьми, вирішує численні спори між батьками щодо спілкування з дитиною та визначення місця її проживання, захист житлових прав дітей, веде справи дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах, тощо.

З метою забезпечення захисту прав та законних інтересів дітей працює Комісія з питань захисту прав дитини Чопської міської ради, роботу якої забезпечує служба у справах дітей, а саме: здійснює прийом громадян з питань, що потребують колегіального вирішення, збирає документи, формує справи та виносить питання на розгляд Комісії.

У звітному періоді проведено 11 засідань Комісії з питань захисту прав дитини. За результатами розгляду справ:

  • розглянуто та прийнято 9 рішень щодо захисту житлово-майнових прав дітей стосовно вчинення правочинів з нерухомим майном (приватизації, укладання договорів купівлі-продажу, іпотеки, дарування), де власниками або користувачами майна є малолітні або неповнолітні діти;
  • прийнято 4 висновків про доцільність або недоцільність позбавлення батьківських прав;
  • надано 1 повна цивільна дієздатність неповнолітній дитині, позбавленій батьківського піклування, у зв’язку з працевлаштуванням
  • надано 5 статусів дитини, позбавленої батьківського піклування, які влаштовані у сімейні форми виховання (встановлено 3 опіки/піклування над дітьми);
  • 1 дитина влаштована в обласний будинок дитину, яка була покинута матір’ю у пологовому будинку.
  • розглядалось питання знайденої на кордоні новонародженої дитини, яку згодом передано батькам.
  • розглядалось питання щодо визначення прізвище, ім’я, по батькові дитині

На розгляд Комісії виносились питання дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, затверджувались індивідуальні плани соціального захисту дітей, які опинилась у складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та дітей, позбавленої батьківського піклування. Всі ці питання були винесені на розгляд та затверджені виконавчим комітетом Чопської міської ради.

У звітному періоді Cлужбою  поставлено на первинний облік та внесено до Єдиної інформаційно-аналітичної системи (ЄІАС) «Діти» 6  дитини, позбавлені батьківського піклування та знято з первинного обліку 4 дітей – з причини досягнення ними повноліття та 1 дитину – набуття повної цивільної дієздатності.

Станом на 01.01.2023 року на обліку в банку даних дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування перебуває 26 дітей, з них: 3 – дитина-сирота, 23 – позбавлені батьківського піклування. Із загальної кількості таких дітей: 11 - проживають у сім'ях опікунів, піклувальників,  5 - у закладах для дітей-сиріт та дітей,  позбавлених батьківського піклування, 8 – у сімейних форми виховання, а саме у дитячих будинках сімейного типу, 2 – в благодійному фонді («Дім Милосердя»).

З метою здійснення систематичного нагляду за умовами утримання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сім’ях усиновителів, опікунів та піклувальників Службою було здійснено 22 обстежень  cімей, в яких проживають чи проживатимуть діти зазначених категорій. Порушень прав дітей не виявлено. Під час перевірки значна увага приділялась умовам утримання та виховання дітей в сім`ях, змінам у фізичному та розумовому розвитку дітей під впливом сімейного оточення, рівню адаптованості їх у суспільстві.

В рамках реалізації Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» Служба у справах дітей спільно з працівниками міського Центру соціальних служб виконавчого комітету Чопської міської ради та співробітниками Поліції було проведено 10 рейдів. В ході проведення рейдів представники служби відвідували сім’ї, які опинилися у складних життєвих обставинах, з метою повернення дітей до навчальних закладів, виявлення дітей з якими жорстоко поводяться батьки чи дорослі, а за необхідності - влаштування дітей до закладів соціального захисту для дітей, своєчасної постановки на профілактичний облік, усунення причин та умов, внаслідок яких діти не були охоплені навчанням.

Відповідно до затвердженого графіку спільно з представниками Ужгородського районного відділення поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області Службою проводяться профілактичні рейди «Діти вулиці», «Вокзал», в ході яких перевіряються місця найбільшої концентрації дітей.

На профілактичному обліку в Службі у справах дітей Чопської міської ради станом на 01.01.2023 року перебуває 7 сім’ї, що опинилися у складних життєвих обставинах, в яких виховується 14 дітей: 11 дітей поставлено на облік по причині ухиляння батьків від виконання своїх батьківських обов’язків; 2 дітей – через насильство в сім’ї, жорстоке поводження з ними.  За цей же період знято з обліку 12 дітей, у зв’язку  із зникненням підстав перебування на обліку, з досягненням повноліття.

Від початку року проведено обстеження житлово-побутових умов проживання 56 сімей, що потрапили в поле зору служби у справах дітей. Під час обстежень умов проживання дітей надається інформаційна, правова допомога у подоланні складних життєвих обставин, які склалися в їх сім’ях, в тому числі повернення дітей до навчальних закладів, виявлення дітей, з якими жорстоко поводяться батьки чи дорослі, надання допомоги дітям/батькам у працевлаштуванні, а за необхідності - влаштування дітей до закладів соціального захисту. 

У разі, коли проведена робота не дає позитивних результатів, службою у справах дітей порушувалися клопотання перед органами внутрішніх справ про притягнення батьків  до відповідальності за ст.184 КУпАП. Так, за звітний період до адміністративної відповідальності за неналежне виконання обов’язків по відношенню до дітей притягнуто 5 осіб.

Протягом 2022 року представники служби взяли участь в 26 судовому засіданні щодо захисту прав та інтересів дітей.

До Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області протягом 2022 року органом опіки та піклування виконавчого комітету Чопської міської ради було подано 4 позовних заяв про позбавлення батьківських прав, з яких 4 – позовні вимоги задоволені повністю.

На сьогодні в Україні пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є усиновлення. Громадяни, які виявили бажання усиновити дитину, звертаються до Служби у справах дітей для отримання консультації та постановки їх на облік, як кандидатів в усиновителі. На місцевому обліку з усиновлення перебуває 6 дітей, позбавлених батьківського піклування. Кандидатам в усиновлювачі видаються направлення на знайомство з дітьми які підлягають усиновленню, однак, у зв’язку зі станом здоров’я дітей не усиновлюють.

В 2022 році працівниками органів внутрішніх справ було складено 5 протоколів за ст. 184  Кодексу України про адміністративні правопорушення (невиконання батьками батьківських обов’язків) та 2 протокол за ст.173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (скоєння насилля в сім’ї чи невиконання захисного припису). Щомісячно проводились рейди торгівельних закладів, що розташовані неподалік навчальних закладів та на території міста загалом, а також організовано та проведено просвітницько-профілактичні заходів з протидії проявів насильства та жорстокого поводження серед дітей та над ними.

Постійно надавалися підприємствам, установам, організаціям усіх форм власності, громадським організаціям, навчальним закладам, громадянам у межах своєї компетенції практична, методична, консультативна допомогу з питань соціально-правового захисту дітей.         

Покладені на Службу обов’язки виконуються в повному обсязі, не допускаючи зривів термінів розгляду звернень та заяв громадян, виконання нормативних документів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь