Чопська міська рада
Закарпатська область, Ужгородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація про роботу Міського центру соціальних служб протягом 2022 року

Дата: 20.03.2023 15:43
Кількість переглядів: 196

 

Фото без опису Міський центр соціальних служб Чопської міської ради Ужгородського району Закарпатської області (далі – Центр) – це спеціальний заклад, що проводить соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах (далі - СЖО) та потребують сторонньої допомоги. Також одним із найважливіших напрямків роботи центру є проведення профілактичної роботи для попередження потрапляння у СЖО.

Основними принципами діяльності центру є законність, дотримання і захист прав людини, системність, доступність, конфіденційність, професійність, відповідальність за дотримання етичних та правових норм під час надання допомоги, застосовується індивідуальний підхід (з урахуванням фізичного та психічного здоров’я) та шанобливе ставлення до расової приналежності, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, стану здоров’я, етичного та соціального походження, громадянства та мови отримувачів соціальної послуги.  Фахівці, які надають соціальну послугу вживають заходів щодо захисту персональних даних відповідно до вимог Законів України «Про інформацію», «Про захист персональних даних», конфіденційної інформації щодо отримувачів послуг.

Відповідно до покладених на Центр функціональних обов’язків та завдань, упродовж 2022 року соціальна робота була спрямована на раннє виявлення сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах та надання своєчасної комплексної допомоги.

Задля ефективної роботи із сім’ями та особами, які потребують сторонньої допомоги, Міський центр соціальних служб співпрацював із Управлінням праці та соціального захисту населення,  Службою у справах дітей, Центром надання адміністративних послуг Чопської міської ради, Закарпатським обласним та Ужгородським районним центрами зайнятості, адміністрацією навчальних та дошкільних закладів, старостами, закладами охорони здоров’я територіальної громади, центрами з надання безоплатної правової допомоги, БО «Місто життя», ГО «Роми-одна сім’я» та іншими організаціями недержавного сектору.

У зв'язку з початком збройної агресії російської федерації проти України Центр налагодив співпрацю із низкою благодійних організацій для підтримки населення, зокрема вимушених переселенців (ЮНІСЕФ, УФГЗ, Стабілізейшн Сеппорт Сервісіз, Червоний Хрест, Карітас). У рамках співпраці людей забезпечено продуктовими та гігієнічними наборами, аптечками, речами першої необхідності. Також спеціалісти центру надавали психосоціальну підтримку вищезгаданій категорії населення, супроводжували, перенаправляли, консультували, надавали всебічну підтримку.

Відповідно до Закону України «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю» з метою проведення ґрунтовної роботи ведеться облік сімей та осіб, які опинилися в СЖО. Інформація про них надходить із державних установ (служби у справах дітей,  медичних та навчальних закладів, управління праці та соціального захисту населення тощо), недержавних організацій, а також особисто від громадян.

Центром надавалися соціальні послуги, відповідні індивідуальним потребам жителів громади: соціально-економічні, юридичні, соціально-педагогічні, психологічні, соціально-медичні, інформаційні.

Фахівцями Центру шляхом візитів у сім’ї та спілкування з клієнтами проводилася оцінка визначення індивідуальних потреб у наданні соціальних послуг. На основі оцінки, згідно Державних стандартів, проводилася індивідуальна робота із сім’ями з дітьми та молоддю з функціональними обмеженнями, малозабезпеченими, умовно-засудженими та внутрішньо переміщеними. Також проводилася  індивідуальна та групова робота з неповнолітніми, учнівською молоддю, соціально-незахищеними дітьми та молоддю. Зокрема взято участь у щорічній Всеукраїнській акції «16 днів проти насильства», у рамках якої з учителями та учнями чотирьох шкіл Чопської ТГ проведено профілактичні лекції, роздано інформаційні матеріали.

У 2022 році за підтримки БО «Справа Кольпінга в Україні» на базі Центру створено «медіаційний простір», що допомагає клієнтам долати конфліктні ситуації.

Центром систематично проводилася інформаційно-просвітницька робота серед населення, спрямована на профілактику девіантної поведінки, велася групова робота профілактичного характеру з дітьми шкільного віку, молоддю та дорослими відповідних категорій.

Заходи були спрямовані на  інформування з питань профілактики алко/наркозалежності; протидію торгівлі людьми; попередження скоєння правопорушень; домашнього насильства, профілактики ВІЛ/ СНІДу, булінґу. Також спеціалістами Центру постійно проводилася робота з популяризації та впровадження в суспільство сімейних форм виховання.

Фахівці центру багаторазово приймали участь у семінарах-навчаннях, нарадах, тренінгах, курсах підвищення кваліфікації, організованих Закарпатським обласним ЦСС та іншими організаціями. Здобуті навички активно використовувалися у роботі з людьми.

Інформація щодо  результатів роботи з сім’ями (особами) у 2022 році

Загальна чисельність сімей (осіб), охоплених соціальними послугами -223; із них, кількість сімей (осіб), яким у результаті наданих соціальних послуг задоволено потреби щодо:

  • психологічної допомоги – 180
  • юридичної допомоги – 58
  • працевлаштування – 42
  • влаштування до закладів освіти – 56
  • організації лікування – 45
  • організації оздоровлення – 7
  • щодо вирішення житлово-побутових проблем, у т.ч. поліпшення житлових умов – 63
  • налагодження зв’язків з членами родини, громадою – 79
  • отримання/відновлення реєстрації за місцем проживання/перебування–5
  • гуманітарної допомоги – 213
  • сприяння в оформленні/відновленні документів, у т.ч. для призначення соціальних виплат – 107

Направлено до закладів: системи охорони здоров’я – 53; соціального захисту - 91; мережі недержавного сектора – 1;

Категорії отримувачів соціальних послуг протягом 2022 року:

- одинокі матері – 14 сімей,

- постраждалі від збройних конфліктів – 92,

- у т.ч. сім’ї учасників АТО – 8,

- сім’ї, в яких є ризик соціального сирітства – 7,

- сім’ї, члени яких перебувають / перебували у конфлікті з законом – 8,

- сім’ї, де є алко/наркозалежні члени родини – 9,

- сім’ї, де один чи кілька членів мають інвалідність – 22,

- сім’ї опікунів / піклувальників – 2,

- особи, яким призначена державна допомога як особам, що доглядають за хворою дитиною – 2,

- сім’ї ромської національності – 29,

- особи похилого віку – 17.

Чисельність отримувачів послуг, роботу з якими завершено упродовж року – 183 сімей/осіб, з них: СЖО мінімізовано – 105 сімей, інше - 78.

У центрі плануються заходи, спрямовані на підвищення якості соціальних послуг, а саме:

-   виявлення одиноких громадян та осіб з інвалідністю з метою надання їм необхідної допомоги;

- проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед мешканців громади з питань напрямків, за якими працює Міський центр соціальних служб шляхом висвітлення на сайті громади та в соцмережах;

- підвищення професійного рівня працівників центру шляхом взяття участі в семінарах, навчаннях, проходження курсів підготовки та самопідготовки.

- популяризація в громаді сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь