Чопська міська рада
Закарпатська область, Ужгородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

24 березня - Міжнародний і Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом

Дата: 24.03.2023 10:45
Кількість переглядів: 246

Фото без описуСьогодні  у день  Всесвітнього та Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на туберкульозу, Україна як і весь світ каже: «Так! Ми можемо зупинити туберкульоз!» і впевнено рухається на шляху до досягнення цілі сталого розвитку  «Забезпечення здорового способу життя та сприяння благополуччю для всіх у будь-якому віці» щодо подолання недуги до 2035 року.

З 1993 року Всесвітня організація охорони здоров’я визнала туберкульоз глобальною проблемою і ухвалила рішення щорічно у квітні проводити місячники боротьби з цією хворобою. Ще через два роки ВООЗ проголосила про епідемію туберкульозу в Україні.

З цього часу пройшло більше двадцяти років, але ситуація по захворюваності на туберкульоз не поліпшується.

За даними ВОЗ близько 1,7 млн. чол. у всьому світі інфіковано мікобактеріями туберкульозу. Щорічно від цієї інфекції вмирає близько 3 млн. чоловік, не дивлячись на те, що для лікування хворих існують ефективні ліки. В Україні щорічно виявляють близько 30 тисяч хворих активними формами туберкульозу. Ще біля 14 тисяч осіб страждають бацилярними формами туберкульозу і протягом тривалого часу виділяють мікобактерії. Один хворий протягом року може заразити 5-10 осіб, що контактують з ним. . Кожен шостий хворий помирає, хоча сьогодні це захворювання цілком виліковне. Сучасна медицина має у розпорядженні ефективні лікувально-профілактичні засоби боротьби з туберкульозом, але Україна входить до п’ятірки країн світу з найвищим тягарем мультирезистентного туберкульозу (МРТБ),  тобто туберкульозу  стійкого до  протитуберкульозних препаратів.

Значна частина хворих на туберкульоз - це звичайні громадяни України, серед яких і лікарі, вчителі, бізнесмени, політики, студенти тощо. Тобто в умовах напруженої епідеміологічної ситуації з туберкульозом захворіти може кожен не залежно від соціального статусу і рівня статку. Тому має бути настороженість щодо туберкульозу як у загального населення, так і у медичних працівників.

Ця дата обрана не випадково, адже в цей день у 1882 році Роберт Кох оголосив про виявлення бактерії, що спричиняє захворювання. Відтоді було відкрито шлях до діагностики та лікування від туберкульозу. До цього дня  оголошено місячник боротьби з туберкульозом. Його девіз цьогоріч – “Переможемо ворога і туберкульоз!”.

Метою місячника є підвищення рівня обізнаності людей про симптоми хвороби, методи виявлення та своєчасне звернення до лікаря.

Туберкульоз – звичайна хвороба, і люди, які живуть із таким діагнозом, не складають небезпеки для оточення та в побуті, якщо дотримуються вимог інфекційного контролю. Ці правила знає кожний пацієнт, тому з перших днів лікування вони можуть перебувати вдома. Після двох тижнів протитуберкульозної терапії, хворий не виділяє збудника хвороби.

Як запобігти інфікуванню? Дотримуватися правил особистої гігієни, якщо їздите у громадському транспорті чи працюєте у закритих людних приміщеннях, які не провітрюються. Вдома частіше робіть вологе прибирання. Збудник хвороби – паличка Коха – надзвичайно витривала.  Ця злощасна бактерія таки зуміла вижити у природі мільйони літ тому. А коли хвороба задавнена і нечутлива до традиційних препаратів, ускладнено й процес вилікування таких пацієнтів, зменшується їх шанс на повноцінне одужання.

Вкрай важливо пам’ятати головне правило: якщо занедужали (тривалий кашель, температура, нічний піт, схуднення без причини, втома) – не зволікайте з візитом до лікаря. Звертайтеся до будь-якого найближчого медзакладу. Якщо лікар запідозрить хворобу, вас скерують до профільного фтизіопульмонологічного центру. У нас є найсучасніше цифрове обладнання, що може за лічені години встановити збудник інфекції та чутливі до нього антибіотики.

Ефективна профілактика туберкульозу – вакцинація БЦЖ. Тому ще в пологових будинках, на 3-й день, немовлятам проводять щеплення проти цієї інфекції. Методами його раннього виявлення залишаються туберкулінодіагностика (проба Манту) серед дітей до 14 років, дорослим слід регулярно проходити флюорографію.

І головне пам’ятайте – туберкульоз  виліковний за умови його раннього виявлення і своєчасно розпочатого лікування , яке за жодних обставин не можна переривати. Бережіть здоров’я і життя! Разом ми переможемо і ворога, і туберкульоз!

Туберкульоз. Запитання та відповіді.

Як відбувається зараження?

Основним джерелом туберкульозної інфекції є людина, хвора на туберкульоз легень, яка виділяє мікобактерії туберкульозу з мокротинням при кашлі, чханні та розмові. Також, заразитися можна через вживання молока від інфікованих або хворих на туберкульоз корів. Зараження контактно-побутовим шляхом, зазвичай, відбувається при зіткненні людини із забрудненими мокротою хворого предметами (одяг, білизна, рушник, посуд, зубна щітка, носовичок тощо). Найбільша небезпека – від людей, які хворіють на відкриту форму туберкульозу (в їх мокроті знаходиться багато туберкульозних паличок).

Чинники, що знижують специфічний імунітет та сприяють розвитку захворювання при контакті з інфекційним агентом:

  • тютюнопаління, як фактор розвитку захворювань бронхолегеневої системи, що послаблює місцевий імунітет;
  • непомірний прийом алкогольних напоїв;
  • всі види наркоманії;
  • схильність до хвороб дихальної системи через наявність аномалій будови, частих захворювань в анамнезі, наявності хронічних запальних процесів в органах дихання;
  • хронічні захворювання і вогнища запалення в інших органах та тканинах;
  • цукровий діабет, ендокринні захворювання;
  • незбалансоване харчування, недостатність вітамінів поживних речовин;
  • невротичні порушення, депресивні стани, низька стресостійкість;
  • період вагітності;
  • несприятливі соціально-побутові умови.

Симптоми, які можуть сигналізувати про розвиток хвороби і які не варто ігнорувати:

  • підвищена стомлюваність, слабкість, особливо виражена в ранкові години, зниження працездатності, поганий сон, втрата апетиту;
  • безпричинна втрата ваги;
  • тривале підвищення температури тіла (37,5-38°С), частіше ввечері або в нічний час, сильне потовиділення та озноб вночі;
  • кашель є постійним симптомом туберкульозу легенів. На початку хвороби кашель сухий, наполегливий, загострюється вночі та вранці. При подальшому розвитку хвороби він стає вологим з виділенням мокроти. Присутність кашлю більш ніж 3 тижні має насторожити і стати причиною звернення до лікаря;
  • кровохаркання – одна з важливих ознак туберкульозу легенів, яка  з'являється при інфільтративному туберкульозі, а також при інших формах цієї хвороби;
  • специфічний рум'янець та блиск в очах;
  • поява задишки при невеликих фізичних навантаженнях.

Якщо ви помітили у себе декілька таких симптомів, обов’язково зверніться до вашого лікаря або лікаря-фтизіатра!

Як можна виявити туберкульоз?

З метою раннього виявлення туберкульозу, дітям та підліткам необхідно робити туберкулінову пробу (реакцію Манту). Дорослі та підлітки, починаючи з 15-річного віку, повинні перевіряти свої легені за допомогою флюорографічного обстеження один раз на рік.

Що треба робити, щоб не захворіти?

  • вести здоровий спосіб життя: дотримуватися правил особистої гігієни, режиму труда та відпочинку, займатися фізичною культурою та/або спортом, не палити і не зловживати алкоголем;
  • докладати зусиль, щоб харчування родини було якомога повноціннішим;
  • проводити систематичне вологе прибирання, провітрювати його, не допускати накопичення пилу;
  • стежити за обов’язковим щепленням вакциною БЦЖ при народженні дитини, в 7 та 14 років (при відсутності протипоказань);
  • намагатись обмежувати контакти з хворими на туберкульоз, оберігати немовлят та маленьких дітей від контактів з незнайомими людьми (відвідування ринків, магазинів тощо);
  • не допускати контакту дітей з родичами, хворими на туберкульоз, не брати із собою дітей при відвідуванні хворого на туберкульоз у лікарні;
  • утримуватись від купівлі продуктів на стихійних ринках. При вживанні м’яса та молока обов’язково піддавати їх термічній обробці.

Що робити, якщо в домі є хворий на туберкульоз?

У сім’ях, де вже є хворий на туберкульоз, необхідно виконувати санітарно-гігієнічні правила: мати окремий посуд усім членам сім’ї, свої предмети особистої гігієни, мокроту збирати в окремий посуд і дезінфікувати.

Пам’ятайте! При своєчасному виявленні та лікуванні туберкульоз виліковний, тому не забувайте щорічно проходити профілактичні медичні огляди та при появі підозрілих симптомів звертатися до лікаря!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь