Чопська міська рада
Закарпатська область, Ужгородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Медична реформа на території Чопської міської територіальної громади. Перший етап

Дата: 24.03.2023 11:29
Кількість переглядів: 262

Фото без опису

Медична реформа одна з найдинамічніших в Україні. По-перше, вона включала колосальну кількість змін. Наявна система охорони здоров’я була калькою на СРСР та вже не витримувала жодної критики. По-друге, запроваджена реформа, в першу чергу, змінювала саму систему надання медичних послуг, її філософію. Тому хоча б зовнішні, адміністративні зміни торкнулись кожного. Адже споживачами медичної реформи є фактично кожний, тому що кожний може бути пацієнтом.

Медична реформа в Україні передбачає поетапне реформування системи медицини в три етапи. На першому етапі - це реформування першої ланки медицини, створення інституту сімейних лікарів замість дільничних педіатрів і терапевтів. Другий етап - реформування стаціонарів. Третій - реформування державних медичних центрів та науково-медичних інститутів. Головним завданням медичної реформи було не тільки і не стільки зміна стандартів і протоколів, а створення для цього природного середовища - конкуренції між сімейними лікарями та лікарнями, їх боротьбу за пацієнтів. І захист самих пацієнтів від тіньових витрат при декларованій безкоштовній медицині.

До війни завершилося реформування первинної ланки медицини. Замість дільничних лікарів з’явилися сімейні та амбулаторно-фельдшерські пункти в селах. Йшлося не лише про зміну назв. На відміну від дільничного терапевта, сімейний лікар може надавати медичну допомогу всій сім'ї, знає спадковість, житлово-побутові умови, матеріальне становище, психологічний мікроклімат в родині тощо. Це лікар-універсал. На сімейного лікаря припадає майже 80% медичної допомоги, якої потребує хворий. Він може вести вагітність та надавати нескладну спеціалізовану допомогу, як лор або кардіолог, виписувати рецепти, закривати лікарняні, направляти до вузьких фахівців та діагностів.

При цьому головною зміною стали навіть не медичні моменти. На першому етапі вперше був втілений принцип "гроші ходять за пацієнтом", коли фінансування сімейних лікарів залежало від кількості підписаних декларацій з пацієнтами. Це і зарплатня самих медичних працівників, і фінансування необхідних маніпуляцій. До війни такі декларації були вже у більш ніж 95% населення. Вони стали частиною електронної бази, яка й дозволила при переміщенні великої кількості як пацієнтів, так й лікарів, не втратити медичні історії, медичну інформацію. Люди, могли звернутися до лікарів у будь-якому місті та селі, та отримати не лише безкоштовну, а й компетентну допомогу. Більше того, активне введення в практику онлайн-консультацій, допомогло підтримувати зв’язок зі своїм лікарем.
У 2017 реформа розпочалася й у нашій громаді. Тоді ж було створено некомерційне комунальне підприємство «Чопський центр первинної медико-санітарної допомоги», який забезпечує населення доступною, своєчасною, якісною та ефективною первинною медичною допомогою, а також вживає заходів із профілактики захворювань населення та підтримки громадського здоров’я.

На початку 2018 року та щороку в подальшому здійснюється контрактування з Національною службою здоров’я України, що повністю забезпечує фінансування первинної ланки медицини, тобто не потрібне додаткове виділення коштів із місцевого бюджету.

Того ж  2018 року пацієнти отримали можливість заключати декларації з сімейними лікарями за власним вибором. Також пацієнти мають можливість при потребі змінити сімейного лікаря, переуклавши декларацію.

Зі створенням Чопської міської територіальної громади КНП забезпечила стабільну роботу ФАПів та амбулаторій загальної медицини на території сіл громади. Зокрема, у селі Есень завершилося будівництво та розпочала роботу амбулаторія, на завершальному відкриття фельдшерсько-акушерського пункту у селі Червоне.

Реформування первинної ланки медицини у Чопській МТГ дала позитивний результат, що дозволило якісно покращити надання медичних послуг сімейними лікарями.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь