Чопська міська рада
Закарпатська область, Ужгородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Медична реформа на території Чопської міської територіальної громади. Третій етап

Дата: 31.03.2023 08:47
Кількість переглядів: 428

Фото без опису

В охороні здоров’я України грядуть чергові зміни. Наприкінці лютого 2023 року уряд прийняв постанову № 174, яка дає старт третьому етапу медреформи, під час якого планується створити у кожній області госпітальний округ, а у його межах – госпітальні кластери. До 1 травня цього року департаменти охорони здоров’я областей (за винятком тих, де зараз тривають бойові дії) повинні подати на затвердження у МОЗ свої пропозиції щодо формування госпітального округу і госпітальних кластерів. Впроваджувати у життя нові зміни планують вже з січня 2024 року.

Формування госпітальних округів означає, що більше не буде поділу на обласні, міські, районні лікарні. Натомість будуть надкластерні, кластерні і загальні. Разом з мережею медзакладів, що надають первинну медичну допомогу, і центром екстреної допомоги та медицини катастроф вони сформують спроможну мережу закладів охорони здоров’я. Щоб читачам легше було зрозуміти, як змінюватиметься охорона здоров’я, невеличке роз’яснення: госпітальний округ – це область, госпітальний кластер – це район.

Відповідно до Закону України 2347-ІХ, мережа лікарень на Закарпатті, як в окремому госпітальному окрузі, складатиметься з трьох типів:

• загальна лікарня — територіально найближчий ЗОЗ, що обслуговує територію, на якій проживає від 40-80 тис. населення. Має базовий перелік медичних послуг, 6-11 медичних сервісів: терапія, гінекологія, травматологія, консультативна поліклініка, відновлювальна реабілітація тощо.
• кластерний ЗОЗ, що за прогнозами обслуговуватиме від 150 тис. населення з радіусом доїзду до лікарні з території обслуговування до 90 хв. Планується, що такі заклади будуть потужними та багатопрофільними, матимуть від 13 медичних сервісів і зможуть надавати якнайширший перелік пріоритетних послуг за напрямками кардіологія, неврологія, терапія, ортопедія, інфекційні захворювання, акушерсько-гінекологічний, інтенсивна терапія новонароджених, стаціонарна реабілітація в підгострому періоді тощо.
• надкластерний ЗОЗ — це найпотужніший заклад регіону, зазвичай обласна лікарня, під парасолю якої будуть об’єднані всі вузькоспеціалізовані заклади регіону, на кшталт кардіологічних диспансерів.

Враховуючи зазначені критерії, Чопська міська територіальна громада може опинитись без лікарні, яка б мала статус загальної лікарні, оскільки громада налічує, за даними 2020 року – приблизно 15  тис. населення).

Отже, законодавець прописав вимоги так, щоб громади не мали загальних закладів охорони здоровʼя. Оскільки відсутня достатня кількість фахових спеціалістів (лікарів), відсутня необхідна кількість пацієнтів, яка буде обслуговується у закладі охорони здоров’я, то відкриття таких відділень в Чопській міській територіальній громаді є недоцільним. 

Із метою недопущення втрати закладу охорони здоров’я в Чопській міській територіальній громаді потрібно розробити програми фінансування підтримки закладів охорони здоров'я, оптимізувати роботу лікарів, модернізувати оснащення лікарні, ввести платні послуги.

Разом із тим Чопська міська рада та депутатський корпус докладе максимальних зусиль, аби не допустити закриття лікарні та забезпечити її стабільне функціонування.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь