Бактеріальний опік плодових – небезпечне карантинне захворювання плодових насаджень
В останні роки почастішали випадки захворювання плодових дерев. Але успішному вирощуванню їх, одержанню стабільних урожаїв високоякісних плодів перешкоджають різні хвороби. Найбільш небезпечною серед них є бактеріальний опік плодових. Уражуючи вегетативні і генеративні органи, збудник хвороби зумовлює зменшення врожайності, пригнічення загального стану і стійкості рослин. Встановлено, що шкідливість «опіку» може сягати до 90 % втрат плодових дерев.
Збудник хвороби - Erwinia amylovora (Burill) з родини Pseudomonadaceae. Збудник уражує близько 170 видів рослин – плодових, декоративних та дикорослих.Згідно з даними Європейської та Середземноморської організації захисту рослин (ЄОЗР), вогнища бактеріального опіку зареєстровані майже в усіх європейських країнах (крім Фінляндії) та Туреччині. В Азії – в Ізраїлі, Лівані, Туреччині, Йорданії та Ірані; на Африканському континенті – в Єгипті, Алжирі, Марокко. Для України ця хвороба є карантинною. Вперше збудника бактеріального опіку було виявлено в 1997 року в Чернівецькій області. Згодом виявили поодинокі вогнища збудника у Закарпатській області. Окрім яблуні, хвороба уражує грушу, айву, глід, сливу, горобину, малину, смородину, хурму та інші культури.
Збудник зимує виключно в інфікованій рослині-господарі. Виразки, що перезимували, є найважливішим джерелом ураження квітів навесні. Бактерії проникають у рослини через квітки, рани, тріщини, продихи. З розвитком хвороби бактерії поширюються по корі, гілках і стовбуру, уражуючи все дерево, що призводить до його загибелі.
Зараження рослин може відбуватися в різні періоди вегетації, коли температура повітря є оптимальною для розмноження бактерій, а також наявне зволоження, опади та комахи переносники.
Найбільш сприятливими для розвитку захворювання навесні є температура повітря вище +18°С та відносна вологість повітря 17 %. Розвитку інфекції сприяють тривалі дощі та висока вологість.
Співвідношення високої атмосферної та ґрунтової вологості підвищує внутріклітинну вологість тканини рослини і тим самим прискорює рівень розмноження та виживання E.аmylovora.
Виділяють три критичні періоди появи хвороби:
- ранньовесняний (період розпускання бруньок і цвітіння);
- літній (період інтенсивного росту дерев);
- осінній (період посиленого сокоруху).
Уражуються гілки, квітки, плоди. Хвороба розпочинає свій розвиток з раптового в’янення квіток, молодих листків, пагонів. Листки чорніють, скручуються, відмирають, але не опадають.
Уражені органи набувають вигляду обпалених, чорніють. Плоди, що з’явилися, стають зморшкуватими, чорніють, зменшуються і не опадають, стиглі плоди не уражуються. Уражені молоді пагони і гілки спочатку стають ніби налитими рідиною, яка через певний час починає сочитися і стікає по корі у вигляді ексудату і застигає у вигляді краплинок від янтарно-жовтого до темно-бурого кольору. Типовим є гачкоподібне згинання кінчиків пагонів.
На корі старших за віком гілок з’являються клиноподібні виразки, які можуть повністю їх оперізувати і призводити до загибелі дерев. На зрізі виразкова тканина має червонувато-коричневе забарвлення, а уражені судини утворюють мармуровий малюнок. Інколи кора навколо виразки розтріскується. За вологої, теплої погоди з тріщини виділяються краплини молочно-білого ексудату.
На великі відстані бактеріальний опік може бути перенесений насамперед з рослинами-господарями, що містять приховану інфекцію, садивним матеріалом і прищепами. Збудник опіку може розповсюджуватися комахами (попелиці, бджоли, оси, мухи, джмелі, фітофаги - попелиці, галиці), птахами, з дощем і повітряними масами. Ураження рослин посилюються при недотриманні правил дезінфекції і недбалості при догляді, обрізуванні, щепленні.
Агротехнічні заходи:
- сильно уражені опіком плодові дерева знищують шляхом викорчовування і спалювання їх;
- при незначному ураженні окремих гілок опіком проводять п'ятиразовий обробіток в період цвітіння плодових дерев бордоською рідиною;
- у період спокою пізно восени роблять обрізку окремих гілок: молодих на відстані 20-25 см від місця ураження, старих - на відстані 10-15см;
- як профілактичний захід рекомендується проводити викорчовування дикорослих груш, які можуть бути джерелом інфекції.
Фітосанітарні заходи
Для профілактики хвороби необхідно проводити викорчування і спалювання рослин у насадженнях, де всихання дерев сягає понад 30%. Якщо зараження бактеріальним опіком незначне, допускається видалення окремих уражених гілок (під час випилювання уражених гілок захоплюють здорову тканину на 20–40 см нижче видимої межі ураження).
Під час загрози поширення бактеріозу в насадженнях потрібно проводити обробки мідьвмісними препаратами. Сучасні фунгіциди, крім мідь вмісних, не впливають на збудника опіку. У заражених садах після граду або сильного вітру для запобігання новому спалаху хвороби відразу провести обприскування одним з мідьвмісних препаратів.
Для боротьби з комахами-переносниками обробляти сади інсектицидами на початку розпускання бруньок, перед цвітінням і відразу після нього, а також після збирання врожаю. Не слід завозити вулики в заражені сади, тому що бджоли сприяють поширенню бактерій на квітки і масовому ураженню рослин. При закладанні нових садів необхідно вибирати стійкі сорти плодових дерев.
У літній період поточного року землевласники можуть обробляти сад фунгіцидами Терсел, Делан, Стробі, Топсін та інсектицидом Моспілан (для знищення комах-переносників).
Для профілактики хвороби (бактеріальний опік плодових) рекомендують викорчовувати дикорослі плодові і глід, які можуть бути носіями інфекцій. До профілактичних заходів також відносять вибір стійких сортів. Сучасні сорти яблунь та груш мають різний ступінь сприйнятливості до ураження бактеріальним опіком. Імунних сортів немає.
Виконали: Гулей Н.М., Ердеш Т.І., Михайловська Ю.В.,
Місяйло С.М., Штилиха М.І.
– спеціалісти відділу фітосанітарних заходів
на кордоні ПКР «Чоп-Страж(залізничний)»