Чопська міська рада
Закарпатська область, Ужгородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Тютюнова білокрилка – небезпечний карантинний шкідник відкритого та закритого ґрунту

Дата: 08.05.2023 16:46
Кількість переглядів: 221

Фото без описуТютюнова або бавовняна білокрилка (лат. Bemisia tabaci) – вид дрібних рівнокрилих комах з родини білокрилок (Aleyrodidae)Батьківщина тютюнової білокрилки досі точно не відома. Вперше в Америку та Європу цей вид був завезений з Африки.

В останні роки спостерігається стрімке поширення тютюнової білокрилки по багатьох країнах. Велика пластичність, багатоїдність, висока швидкість розмноження роблять її одним з найнебезпечніших видів. Тютюнова білокрилка має космополітичний ареал. Трапляється в Європі: Угорщина, Германія, Греція, Грузія, Данія, Іспанія, Італія, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Росія (Чорноморське узбережжя Краснодарського краю), Туреччина, Франція;  Азії: країни Близького Сходу, Південно-східної Азії, Далекого Сходу, Середньої Азії. Країни Африки, Північної Америки, Центральної Америки, Південної Америки, Австралія та Океанія.  Зважаючи на кліматичні умови в Україні даний шкідник може завдати великої шкоди рослинам вирощуваним в умовах закритого ґрунту. У зв’язку з високим рівнем шкодочинності тютюнова білокрилка внесена до Переліку регульованих шкідливих організмів як карантинний організм, відсутній в Україні (список А-1).

Білокрилка є небезпечним шкідником сільськогосподарських культур, відрізняється унікальною багатоїдністю (поліфагія), високою швидкістю зростання популяції, феноменальною живучістю та стійкістю до дії пестицидів. В даний час вид широко розповсюдився по всіх континентах. В оранжереях і теплицях білокрилка проникає далеко на північ.

Економічні втрати від білокрилки досить великі, оскільки вона не тільки знищує і пригнічує культурні рослини, знижуючи їх продуктивність до 70%, але і є переносником багатьох небезпечних захворювань.

Шкідник здатний пошкоджувати понад 600 видів рослин. Улюбленими культурами білокрилки є перець, огірок, салат, томат, а також численні квіткові рослини (троянда, гербера, пуансетія, фуксія, пеларгонія, азалія та інші). Шкідливої стадією розвитку є личинка, яка живиться соком рослин, що призводить до пожовтіння, засихання і обпадання листя. Доросла комаха переносить понад 60 вірусів – збудників небезпечних захворювань рослин, багато з яких можуть викликати втрату врожаю від 20 до 100%. Комахи літають не дуже добре, але можуть переноситися вітром на великі відстані.

Опис

Зазвичай імаго літають мало. Якщо їх потурбувати, вони підіймаються у повітря і одразу намагаються повернутися на це саме місце. За рік в теплицях (близько 30-33°С) може розвиватись 11-15 генерацій.

У дорослої особи Bemisia tabaci тіло жовте розміром  близько 1 мм в довжину з білими крильцями. Самці дещо менші за самок. Тіло і обидві пари крил покриті порошкоподібним восковим секретом, білим ледь жовтуватим. Яйця жовтувато-зелені, грушоподібні. Личинка зеленувато-жовта. Німфа – жовта, 0,6-0,9 мм завдовжки з двома короткими хвостовими щетинками, на спині 1-7 пар щетинок.

Самки Bemisia tabaci Gen. при високій температурі живуть 10-15 днів, відкладають яйця на нижній поверхні листків, розміщуючи їх кільцями. Через 5-9 днів з яєць виходять личинки (німфи), які проходять чотири стадії розвитку кожна тривалістю 2-4 дні, 4 стадія називається «пупарій» за якою ведеться визначення шкідника. Личинки прикріплюються до  листа і живляться соком рослини. Імаго виходить через Т-подібний отвір на верхньому  боці німфи.

Через 12-20 годин імаго спарюються. У самок висока плодючість, сягає 160 яєць.

Поширення Bemisia tabaci Gen. відбувається льотом із потоком повітря або личинками на листі рослини. У Європі найбільш вірогідним джерелом розповсюдження бавовникової білокрилки є пуансеттія (Poinsettia) та гибискуса (Hibiscus), які широко використовують у міжнародній торгівлі.

Шкодочинність

У відкритому ґрунті шкідник може живитись на рослинах 300 видів. Шкоди завдають личинки, що висмоктують сік викликаючи ослаблення рослин, що призводить до зменшення висоти рослини та кількості пагонів, знижується якість врожаю. Тютюнова білокрилка переносить понад 60 різних небезпечних збудників вірусів рослин.

При високій щільності заселення на листях з҆’являються численні хлоротичні плями.

Згодом листя скручується, жовтіє і в’яне. В результаті втрачається декоративність, порушується нормальне дихання і фотосинтез рослин, знижується або повністю втрачаються товарні якості овочів та плодів.

Медвяна роса, яку виділяють личинки, вкриває поверхню листків, зменшуючи при цьому інтенсивність фотосинтезу, особливо, якщо на ній розвиваються сажкові гриби.

Медвяна роса також забруднює квіти, а при зараженні бавовнику викликає ускладнення при його зборі. При сильному заселенні зменшується висота рослин, кількість пагонів, знижується урожай і його якість.

Фітосанітарні заходи

Фітосанітарними заходами боротьби є заборона ввезення заселених шкідником рослин з листям, цибулин, бульб, живців, квітів, плодів; зрізаних квіток і бутонів, свіжого листя, гілок для складання букетів, свіжих плодів: капусти качанної, кольорової, броколі та інших їстівних овочів, з роду Brassica, салатів і іншої зелені, заселених тютюнової білокрилкою.

У випадку виявлення рослин або їхніх частин, які заселені Bemisia tabaci Gen., вся продукція підлягає знищенню або поверненню вантажовідправнику. У теплицях більшість популяцій ТБ стійкі до багатьох інсектицидів. Тому при використанні пестицидів їх слід чергувати.

Фото без опису
Існує некарантинний дуже схожий шкідник тютюнової білокрилки- це оранжерейна (теплична) білокрилка Trialeurodes vaporariorum, її дуже легко сплутати із карантинною Bemisia tabaci. Точне їх ідентифікування проводиться лише фахівцем фітосанітарної лабораторії за пупарієм і лише в лабораторних умовах. 

Біологічні заходи

До біологічних засобів захисту слід віднести і використання відварів з рослин-інсектицидів для білокрилок (цибулиння, відвар деревію, настій часнику). Відварами рослини обприскують з дрібного пульверизатора. Застосування відварів вимагає частого повторення – через 2-3-4 дня протягом тривалого часу.

Профілактичні заходи

  • Під час вегетації і по закінченню сезону ретельно прибирайте всі рослинні залишки від культур і бур'яни, щоб на них не відкладали яйця імаго білокрилок та інших шкідників.
  • Обов'язково восени проведіть знезараження тепличного приміщення і грунту.
  • Виконуйте передбачені технологією агротехнічні заходи у відкритому грунті.
  • Під час вегетації не перегодовуйте рослини, особливо азотними добривами, чітко виконуйте поливний режим.
  • Якщо ви ведете органічне сільське господарство, то для захисту культур від білокрилки можна підселяти на культури хижих клопа макролофуса і кліща амблисейуса, особливо в теплицях і оранжереях. Вони значно знижують чисельність білокрилки. Придбати їх можна в спеціалізованих торгових точках і заселяти відповідно до рекомендацій.
  • Під час вегетації іноді досить приготувати міцний розчин господарського мила (не відбілюючого) і обприскати рослини або змити струменем холодної води.

Виконали: Михайловська Ю.В., Місяйло С.М.,
Гулей Н.М., Штилиха М.І., Ердеш Т.І.
- спеціалісти фітосанітарних  заходів
на кордоні ПКР «Чоп-Страж»(залізничний)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь