Чопська міська рада
Закарпатська область, Ужгородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Шкодочинність картопляних блішок

Дата: 24.05.2023 10:42
Кількість переглядів: 111

Жуки-блішки пошкоджують рослини із родини пасльонових, але віддають перевагу картоплі. За відсутності картоплі жуки можуть живиться на інших рослинах, навіть тих, що не належать до родини пасльонових (капусті, огірках, буряках, салаті, квасолі, різних бур’янах). Вважають, що батьківщиною жука-блішки є штат Колорадо (США). Картопляний жук поширений у всіх провінціях Канади та на більшій частині США, в Домініканській Республіці, на островах Ямайка та Пуерто-Рико, а також можуть легко акліматизуватись і в регіоні ЄОКЗР. В Україні до списку А1(відсутніх на території України) входять чотири види блішок: E. cucumeris, E.papa, E.subcrinita, E.tuberis.

Фото без опису

Зовнішній вигляд: 

Імаго довжиною 2-2,8 мм. Основний колір покривів чорний. Вусики, передньоспинка, надкрила ніг руді. Рідше весь верх рудувато-жовтого кольору. Вусики десятичленикові. Голова без крапок, задні стегна смоляно-чорні або рудо-бурі.

Яйце жовте, подовжене, довжина – 0,6-0,7 мм.

Личинка видовжена, тонка, з трьома парами ніг, довжиною 3-4 мм.

Лялечка за формою тіла схожі на імаго, зазвичай жовто-білого кольору. Довжина близько 2 мм.

Фото без опису

Біологія

Картопляні блішки-це дрібні комахи, що здатні долати великі відстані (до 3-х км). Повний цикл розвитку блішок відбувається на рослинах родини пасльонових, проте картопля є основною рослиною-живитилем.

За рік шкідники мають 2-3 покоління. Гарбузова блішка (E. cucumeris) має одну генерацію на рік. Вихід дорослих особин відбувається в травні – на початку липня. Літ жуків триває близько 10 тижнів. Через тиждень самки починають відкладати яйця – дрібні, сферичні, білуваті. За сезон одна самка може відкласти до 200 яєць. Личинки – білі, тонкі, циліндричні від 5 до 12 мм, з коричневою головою.

Дорослі комахи  живляться  листям картоплі та інших рослин, утворюючи в них отвори діаметром 1-1,5 мм. Личинки блішок живляться корінням картоплі, а найнебезпечніші E. cucumeris та E.tuberis пошкоджують бульби, поверхня яких вкривається дрібними субпідермічними борознами. Проте самих комах всередині бульб ніколи не виявляли. Внаслідок цього картопля втрачає товарний вигляд та якість, особливо насіннєва. До того ж доведено, що блішки є переносниками бактеріальних  хвороб та вірусу мозаїки томатів.

Шкідники поширюються в стадії лялечки, личинки чи діапаузуючого імаго як з насіннєвою так і з продовольчою картоплею, а також з рослинними рештками, грунтом та знаряддям для обробітку.

Фото без опису

Зимують жуки під рослинними рештками та у верхньому шарі ґрунту в полі. З’являються всередині квітня. Після перезимівлі вони живляться листям бур’янів, а потім скупчуються на сходах картоплі. В листочках сходів жуки прогризають наскрізні дірочки.

Фітосанітарні заходи

Складність контролю чисельності блішок полягає в тому, що рослини-живителі широко поширені на невиробничих площах. Та й клімат Європи є досить сприятливим для їх швидкої акліматизації. Живлення широким спектром рослин ускладнює  виявлення та знищення шкідників. Тому фітосанітарні заходи є першочерговими у захисті кордонів нашої держави від проникнення блішок. І основні серед них :

- заборона ввезення в Україну грунту та садивного матеріалу з грунтом;

 - об’єкти регулювання повинні надходити у супроводі фітосанітарного сертифікату з обов’язковим  оглядом та відбором зразків;

- у випадку виявлення шкідника в партії товару остання повертається до країни-імпортера або знищується.

Попит на українську картоплю у світі значно зріс. Проте, щоб скористатись своїм шансом і вийти на світовий ринок, має бути підтверджено вільні від карантинних організмів ділянки та місця виробництва зокрема і від блішок роду Epitrix, які зараховані ЄОКЗР до списку карантинних організмів А1

Виконали: Ердеш Т.І., Штилиха М.І., Гулей Н.М., Михайловська Ю.В.,Місяйло С.М.
– спеціалісти  відділу фітосанітарних заходів на кордоні ПКР “Чоп-Страж(залізничний)”


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь