Чопська міська рада
Закарпатська область, Ужгородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Західний квітковий трипс - карантинний шкідник рослин закритого грунту

Дата: 18.04.2024 08:44
Кількість переглядів: 63

Фото без описуЗахідний квітковий трипс – Frankliniella occidentalis Perg. – багатоїдний шкідник, пошкоджує більше 250 видів рослин з понад 65 родин. В північній Європі трипс присутній в основному на овочевих культурах таких як огірки, перець, а також на квіткових — на хризантемах, герберах, трояндах і сенполіях в теплицях, але в південній Європі західний квітковий трипс в широкому масштабі уражує багато польових культур, включаючи полуницю, виноград і артишок.

Регіони розповсюдження.

За інформацією Європейської і Середземноморської організації з карантину і захисту рослин (ЕРРО) цей квітковий трипс достатньо широко розповсюджений в світі. Він майже повністю заселив європейські держави, як тепличні господарства так і, на півдні, поля. Широко розповсюдився в Америці, Азії Австралії, є в деяких країнах Африки. В Україні західний квітковий трипс був виявлений у 2001 році, в м. Ужгород. Заражена площа тоді була в межах 1200 м2.

Візуальні ознаки ураження

Імаго і личинки західного квіткового трипса висмоктують клітковий сік із рослинної тканини. Спочатку це викликає появу жовтих некротичних плям, своєрідної штрихуватості; поступово ці штрихи та плями зливаються. Пошкоджена рослинна тканина відмирає, в результаті утворюються отвори; листя в’яне й опадає.За масового заселення на рослинах помітні «сріблясті» ділянки, часто викривлюються стебла. Через пошкодження квіткових бруньок деформуються квітки. Кучерявість квітів і скручування зав’язі огірка – основна ознака заселеності рослин західним квітковим трипсом. Крім цього, на плодах огірків та бобах з’являються характерні рубці. У перцю й огірків, що були заражені на початку розвитку зав’язі, спостерігаються порушення розвитку чи формування плодів під час дозрівання, – заражені плоди відстають в рості, плоди огірків скручуються, стають карликовими, плоди перцю не можуть повноцінно достигати та набувати характерного насиченого кольору.Масове ураження особливо помітне на квітках: пуп’янки у троянд і гладіолусів не відкриваються й засихають, пелюстки кольорових сенполій знебарвлюються.Яйця відкладені в тканини пелюсток спричинюють так званий ефект «гусячої шкіри» на квітах, як-от: орхідеї чи цикламени. Яйцекладка трипсів на чутливих плодах винограду призводить до розтріскування шкірки плоду і наступного його ураження збудниками грибних захворювань.

Фото без описуФото без опису

Трипси переносять збудників вірусів

Одночасно з прямою шкодою від живлення, великі втрати від трипсів є через перенесення збудників вірусних захворювань рослин. Особливо небезпечним є вірус плямистого в’янення томатів (TSWV), який уражує найбільше відомих чутливих до нього рослин, а також він єдиний передається здебільшого трипсами. Типові вірусні симптоми – жовті й коричневі круглі плями на листковій поверхні, коричневі і чорні ділянки на стеблі, чорні або коричневі некрози при основі листків.

Спосіб життя.

Життєвий цикл західного квіткового трипсу такий же як і у трипсів інших видів. Самки F. occidentalis можуть відкладати як запліднені, так і незапліднені яйця. З незапліднених яєць з’являються лише самці, із запліднених - виходять самки. За низької чисельності в популяції переважають самці. Із збільшенням щільності популяції і частоти спарювань збільшується кількість самок; поступово вона перевищує кількість самців.

Фото без опису

Самки живуть довше самців (27 - 45 днів). Плодючість - до 300 яєць (зазвичай, менше). Самка відкладає яйця в тканину листків, стебел, квітів і плодів, де вони добре захищені від пестицидів. Зрідка яйця відкладають і на відкриту поверхню листка. Через 2,5 - 4 дні (за температури близько 25°С) з яйця виходить личинка і починає живлення, проколюючи для цього епідерміс і висмоктуючи сік з клітин паренхіми. Через 1 - 2 дні личинки линяють, переходячи на другий вік, також активно живляться, але вже значно довше. В кінці розвитку вони падають на ґрунт. В ґрунті личинка линяє перетворюючись на пронімфу (фаза, яка не живиться), яка в свою чергу перетворюється на німфу – фазу, яка відповідає лялечці в комах з повним перетворенням. Через 1 - 3 дні з німфи виходить доросла комаха, яка знову піднімається на рослину. Поріг розвитку шкідника становить 9,4° С тепла. Оптимальна температура для розвитку західного квіткового трипса 25° С. За такої температури чисельність популяції може подвоїтись за 4 дні. За температури вище 35° С розвиток припиняється, смертність комах різко підвищується. Імаго і личинки цього трипсу можуть переносити температури нижче нуля та після цього ефективно відтворюватись. При сприятливих умовах F. occidentalis розмножується майже безперервно. В теплицях може розвиватись до 15 поколінь на рік.

Опис комахи  F. оccidentalis

Трипси дуже дрібні комахи: довжина тіла самки 1,3 - 1,9 мм, самця 0,8 - 1,1 мм. Мають 2 пари прозорих крил без плям і смуг, вузьких з вигнутим переднім краєм і загостреною верхівкою. Ноги трипсів бігальні, без виражених потовщень і зубців. Самець блідо-жовтого забарвлення, самка від світлого (жовтого) до темного (бурого або коричневого) забарвлення. Вважається, що темні особини частіше зустрічаються за пониженої температури і підвищеної вологості. Яйце бобоподібної форми, світле, майже прозоре, завдовжки 0,2 мм. Личинка 1 віку - бліда, завдовжки 0,5 - 0,65 мм; 2 віку - золотисто-жовта, завдовжки 1,2 - 1,3 мм. Пронімфа і німфа білі, завдовжки 0,9 мм (самці) та 1,2 мм – 1,3 мм (самки).

 

Способи розповсюдження.

Більшість різновидів трипсів (в т.ч. західний квітковий) настільки дрібні, що при візуальному огляді вантажу фітосанітарні інспектори не мають можливості їх виявити. Дорослі комахи і личинки ховаються під листям, або в пуп’янках (бутонах), між пелюстками, яйця знаходяться в тканинах рослин. Імаго F. occidentalis добре літають і, потрапивши в нову теплицю, швидко заселяють її. Дорослі комахи та личинки західного квіткового трипса легко переносяться вітром, а також на одязі та у волоссі персоналу теплиць. В інші країни трипс завозиться зі зрізаними квітами, горщиковими культурами, розсадою, будь-яким садивним матеріалом та плодами рослин-живителів, а також зі свіжими овочами (огірки, томати, салат та ін.)

Фітосанітарні заходи.

Поверхневий огляд не може таким чином виявити присутність шкідника, і тому всі імпортні рослини необхідно направляти на фітосанітарну експертизу. F. occidentalis виявляють регулярно в зразках, що відібрані від імпортних горщикових рослин, зрізаних квітів, зелені, салату та томатів. Найбільше випадків виявлення зазвичай припадає на салатну зелень. Виявлення F. occidentalis посилює ризик його проникнення у вільні тепличні господарства. В умовах безперервного циклу виробництва у великих господарствах закритого ґрунту, західного квіткового трипса знищити дуже складно, а у більшості випадків практично неможливо. У кращому випадку, його чисельність стримують на рівні, який не відбивається на товарних властивостях виробленої продукції. З ряду причин хімічна боротьба з цим трипсом ускладнена. Це дуже дрібна комаха, яка веде прихований спосіб життя, оселяючись у квіткових бруньках, пуп’янках, квітках, під різними лусочками на рослинах. І головне, ще до потрапляння в Європу, F. occidentalis набув стійкості до більшості пестицидів, які застосовувалися на американському континенті. Для європейських популяцій також характерна висока ступінь резистентності

Для виявлення та обліку західного квіткового трипсу потрібно використовувати кольорові клейові пастки, які зазвичай жовтого, синього чи білого забарвлення. Щоб вчасно виявити появу шкідника пастки бажано оглядати щотижня. Пастки слід вивішувати в заражених господарствах і в господарствах, в яких трипс ще невиявлений. Це дозволить виявити шкідника на ранніх етапах заселення і допоможе з його ліквідацією та попередить заселення всього господарства. Для цього пастки розміщують біля вентиляційних отворів, дверей, в коридорах і безпосередньо над висадженими рослинами. На кожні 100 м2 вивішують 1 пастку.

Фото без опису

В господарствах, в яких карантинний шкідник вже поширився, контроль за допомогою пасток дозволяє оцінити ступінь заселення та потенційної шкодочинності. Переважання в пастках самців свідчить про низький рівень щільності популяції. У цей період ще можна запобігти спалаху розмноження. Переважання самок - свідчить про початок спалаху і про необхідність застосовувати термінові ліквідаційні заходи, включно з хімічними обробками. Заходи контролю: - негайне знищення заселених рослин, ретельне видалення з теплиці всіх бур'янів і рослинних решток, недопущення повторного використання пакувального матеріалу, в якому раніше перевозились імпортні рослини; - використання технік коливань температури і вологості повітря в теплиці (наприкінці вегетаційного періоду підвищувати температуру повітря до 40° С і вище впродовж 24 години, при одночасному зниженні вологості); - використання біологічних агентів, найбільш ефективних саме проти західного квіткового трипса – хижаків: Neoseiulus (=Amblyseius) cucumeris і А. barkeri, A. swirskii, Beauveria bassiana, Hypoaspis miles, Orius insidiosus Steinernema feltiae. Біологічний метод контролю трипса дає нині найбільший ефект і широко поширений в світі. Випуски хижаків дозволяють істотно скоротити масштаби хімічних обробок, особливо в першій половині сезону, але повністю запобігти спалаху масового розмноження трипса цим методом не вдається. Серед препаратів, які дозволені для використання в Україні для боротьби з цим карантинним шкідником можна відмітити фосфорорганічні інсектициди, перитроїди та неонікотиноїди на основі таких діючих речовин: піриміфос-метил, альфа-циперметрин, імідаклоприд, ацетаміприн. За чинним законодавством, імпортні рослини, овочі і фрукти (так як і всі інші імпортні рослинні вантажі) повинні бути вільними від карантинних організмів, супроводжуватись фітосанітарними сертифікатами та карантинними дозволами, а також походити з вільної від будь-яких карантинних обмежень території. У випадках, коли фітосанітарна експертиза підтверджує виявлення західного квіткового трипсу в імпортних вантажах весь вантаж підлягає знезараженню, знищенню або поверненню до країни походження.

Виконали: Місяйло С.М.,Ердеш Т.І.,Гулей Н.М. –
спеціалісти відділу фітосанітарних заходів на
 кордоні ПКР «Чоп-Страж(залізничний)»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь