12 травня – Міжнародний день здоров’я рослин!
Організація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин. Мета полягає в тому, щоб підвищити глобальну обізнаність про те, як захист здоров’я рослин може допомогти покласти край голоду, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та прискорити економічний розвиток .
Від рослин залежить і наше здоров’я, і здоров’я нашої планети. Рослини виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо, складають 80% їжі, яку ми їмо. Сьогодні відомі 25000 видів рослин, із яких майже 3000 їстівні. Кисень і їжа які ми отримуємо від рослин, дають нам необхідну енергію, щоб рости, рухатись. Рослини дають нам ліки, коли ми хворіємо.
Своїми коренями рослини зміцнюють ґрунт і запобігають його руйнування. Вони також підтримують здоров’я ґрунту(родючість ). Якісні, міцні ґрунти та здорові рослини нероздільно зв’язані одне з одним. Тому для виживання людей і інших форм життя на Землі дуже важливо піклуватися про рослини та підтримувати їх здоров’я. 30% поверхні Землі заселено рослинами. Якщо розглядати поверхню землі із космосу, то буде видно, що зелений колір – один із основних кольорів разом з коричневим і синім.
Враховуючи надзвичайно важливу роль рослин, у 2022 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй (ООН) оголосила 12 травня - Міжнародним днем здоров’я рослин (IDPH), який проходив під гаслом: «Захист рослин, захист життя».Цей день є спадщиною 2020-го Міжнародного року здоров’я рослин.
Цього року відзначатиметься День здоров’я рослин під гаслом «Здоров’я рослин,безпечна торгівля та цифрові технології».
Під егідою Організації Об’єднаних Націй, Продовольчої і сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй та Міжнародної конвенції про захист рослин (IPPC) у всьому світі проходитимуть різноманітні акції спрямовані на те, щоб долучити якомога більшу кількість людей до проблеми збереження здоров’я рослин та довкілля, а саме надихнути їх на конкретні дії. Країнам-членам Міжнародної конвенції про захист рослин пропонується в рамках цього проекту поширювати інформацію про ризики для фітосанітарної безпеки держав в цілому та здоров’я окремих рослин і якості певних груп товарів зокрема. Охорона здоров’я рослин є невід’ємною складовою ліквідації голоду, зниження рівня бідності, охорони навколишнього природного середовища та економічного розвитку.
Шкідники та хвороби рослин спричиняють втрату до 40% урожаю світових продовольчих культур, а збитки від торгівлі в обороті сільськогосподарської продукції перевищують 220 мільярдів доларів США щорічно. В результаті чого мільйони людей по всій планеті не мають достатньої кількості продуктів харчування, а аграрне виробництво зазнає значної шкоди, що призводить до серйозних втрат та збитків.
Зміни клімату та діяльність людини змінили екосистеми, стали причиною зменшення біорізноманіття, з’явилися нові технології. У сучасних інтегрованих системах захисту рослин, провідним є хімічний метод. Ця тенденція на тривалий час збережеться і в майбутньому, оскільки науково обґрунтоване застосування пестицидів, порівняно з іншими засобами захисту від шкідливих організмів, забезпечує його високу біологічну і економічну ефективність. Сучасні технології вирощування сільськогосподарських культур передбачають застосування пестицидів з урахуванням економічного порогу шкодочинності, що значно зменшує пестицидне навантаження до довкілля.
Міжнародні подорожі та торгівля, які втричі збільшилися за останнє десятиліття, можуть швидко поширювати шкідників, хвороби, фітонематоди та бур’яни по всьому світі, завдаючи великої шкоди місцевим рослинам та середовищу.
Як і у випадку зі здоров’ям людини, захист рослин від шкідливих організмів набагато вигідніший, ніж боротьба з надзвичайними ситуаціями. Профілактика має вирішальне значення, для уникнення нищівного впливу шкідливих організмів на сільське господарство, засобів до існування та продовольчої безпеки.
Будьте обережні, замовляючи рослини та рослинні продукти в Інтернеті або через поштові служби, оскільки невеликі пакунки можуть легко обійти звичайний фітосанітарний контроль.
Запобігання занесенню та поширенню шкідливих організмів та захист від них рослин - є першочерговим завданням у збереженні природного середовища. Кожен на своєму рівні повинен дотримуватись існуючих фітосанітарних вимог.
Що необхідно зробити кожному, щоб підтримати здоров’я рослин та зберегти довкілля?
Суб’єктам господарювання, діяльність яких пов’язана з міжнародною торгівлею рослинами та рослинними продуктами слід дотримуватися вимог фітосанітарного законодавства, а також положень стандартів, протоколів, угод та договорів.
Землекористувачам треба запобігати поширенню шкідливих організмів, шляхом використання лише сертифікованого насіннєвого та садивного матеріалу, що пройшли фітосанітарний контроль, регулярно самостійно відстежувати та повідомляти про появу підозрілих шкідників, хвороб, а також бур’янів територіальним органам Держпродспоживслужби, застосовувати біологічні методи боротьби зі шкідливими організмами, які не спричиняють знищення корисних комах та мікроорганізмів.
Подорожуючі можуть брати з собою рослини та рослинні продукти тільки ті, які пройшли фітосанітарні процедури і були офіційно визнані вільними від шкідливих організмів.
Уряди можуть захищати здоров’я рослин багатьма способами, таким чином підвищуючи продовольчу безпеку, захищаючи навколишнє середовище та сприяючи торгівлі.Сприяти проведенню інформаційних компаній щодо важливості здоров’я рослин і того, що кожен може зробити для їх захисту.
Інвестувати більше в дослідження, пов’язані зі здоров’ям рослин, в інноваційні практики та технології, а також заохочувати приватний сектор і землекористувачів всіх форм власності робити це.
Забезпечувати, щоб фітосанітарні вимоги щодо імпорту ґрунтувалися на стандартах ІРРС і були технічно обґрунтованими, відповідали ризику зараження шкідливими організмами, являли собою найменш доступні обмежувальні заходи та створювали мінімальні перешкоди для міжнародного руху людей, товарів і транспортних засобів.
Забезпечувати дотримання стандартів охорони здоров’я рослин і посилити потенціал захисту рослин, у тому числі шляхом проведення оцінки фітосанітарної спроможності (РСЕ) у співпраці з Секретаріатом ІРРС.
Посилити системи моніторингу та раннього попередження для захисту рослин і здоров’я рослин.
Узгоджувати політику та дії з цілями сталого розвитку, пов’язаними зі здоров’ям рослин, зокрема тими, які спрямовані на усунення голоду, недоїдання, зменшення бідності та загроз для навколишнього середовища.
Виконали:
ШтилихаМ.І.,Дешко Г.І.,Русин Н.Ю.,
Якобчук Г.І. – головні спеціалісти
відділу фітосанітарних заходів
на кордоні ПКР «Чоп-Тиса»