Чопська міська рада
Закарпатська область, Ужгородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Захистіть себе: гострі кишкові інфекції

Дата: 12.07.2024 09:54
Кількість переглядів: 327

Фото без опису

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря.

Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у безпечній воді. Купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.

5 кроків до безпечнішої їжі:

Підтримуйте чистоту:

• мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу

 • мийте руки після відвідування туалету

• вимийте і продезинфікуйте всі поверхі і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі.

• захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

• відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів

 • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками

• зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами

Ретельно готуйте їжу:

• ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти

• доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С.

• сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим

 • ретельно підігрівайте приготовану їжу Зберігайте їжу при безпечній температурі:

• не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години • зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу.

 • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику

 • не розморожуйте продукти при кімнатній температурі Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

• використовуйте чисту або очищену воду • обирайте свіжі і незіпсовані продукти

• ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими

• не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних